Президентът Георги Първанов свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на 1 октомври, съобщиха от Прессекретариата на държавния глава.
Темата на заседанието ще бъде: „Актуални проблеми на вътрешната сигурност. Неотложни мерки за гарантиране на реда и законността в страната и недопускане на етническо напрежение”.

Доклади по темата ще изнесат зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, който в момента е изпълняващ длъжността министър на вътрешните работи и Калин Георгиев, главен секретар на МВР.

Членове на Съвета са председателят на Народното събрание, министър-председателят, министрите на отбраната, вътрешните работи, външните работи и финансите, председателят на Държавна агенция “Национална сигурност”, началникът на отбраната и председателите на парламентарните групи в Народното събрание.

На заседанието е поканен да участва главният прокурор Борис Велчев.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска заедно с колегите си в декларация в понеделник свикването на Съвета за национална сигурност. Циганската престъпност е опасност за държавата, държавността и националната сигурност, каза пред журналисти Сидеров. 

Случващото се в Катуница е повод за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност, ако аз бях президент, бих направил точно това, обяви и кандидатът за държавен глава на БСП Ивайло Калфин също в понеделник.