Президентът Румен Радев направи изненадващо първо посещение на Бургаска област, откакто влезе на „Дондуков 1”. В събота вечерта той присъства на нестинарските танци в царевското село Българи. Визитата на Радев не бе официално заявена, появата му в региона е била неофициална и имала личен характер, съобщава "Флагман".

Заради това и Румен Радев бе придружаван не от вицепрезидента си Илияна Йотова или някой от администрацията, а от съпругата си – Деси Радева.

Още в ранния съботен следобед кметът на Царево Георги Лапчев призна, че очакват важен гост, но не конкретизира. Смяташе се, че това ще е вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, който от два дни е в Бургас, но се оказа, че всъщност ще гостува президентът на Републиката Румен Радев. Малко преди 19 часа кметът съобщи новината, която нямаше как да остане в тайна, защото в странджанското село се изсипаха освен полицаите и куп служители на НСО.

Около 20:30 часа в Българи пристигна и Румен Радев, придружаван от съпругата му Деси – бургазлийка, която добре познава странджанския край и явно бе инициатор на цялото му посещение. Тя веднага разпозна кметицата на селото Недка Лапчева и приятелски си бъбреше с нея, така сякаш това не е първата им среща или поне са провели няколко телефонни разговора.

„Радва ме огромния интерес, по пътя видях колко много коли има и се изненадах!”, призна президентшата. Веднага след това тя наруши президентския протокол и хвана за ръката държавния глава, така сякаш са царска фамилия. Двамата преминаха през централната улица на село Българи, за да достигнат до централния площад, където към 20:30 часа имаше над 3 хил.души и нямаше къде игла да падне.

Кметът на Царево Георги Лапчев водеше като домакин важната президентска делегация, а в разговор с царевския управник Румен Радев призна, че много пъти досега е посещавал морския град, но никога не е присъствал на нестинарски ритуал в Странджа.

Президентът и ВИП гостите изгледаха нестинарските танци от терасата на втория етаж на кметството. Там бяха още кметът на Малко Търново Илиян Янчев, колегата му от Камено Жельо Вардунски, депутатите от ГЕРБ Диана Йорданова, Диана Саватева зам.-областният управител Владимир Крумов,  зам.-кметът на Бургас Краси Стойчев, депутатите от ГЕРБ Диана Йорданова, Диана Саватева, екснародният избраник Румен Желев и други.

Визитата на Румен Радев в Царево е суперизненадваща. Това е първото му посещение в Бургаска област и то се счита за знаково. Защо обаче избра Царево, предвид това, че общината се управлява от герберов кмет, остава загадка. Още повече, че няма сериозен проблем свързан с националната сигурност или националния суверенитет.