Стиховете на Никола Вапцаров ни напомнят, че да хленчим не ще ни помогне и че единствено делата ни могат да срутят барикадите на живота. Това се посочва в слово на президента Румен Радев, прочетено по време на възпоменателно митинг-поклонение по повод 76 години от разстрела на Никола Вапцаров и неговите другари Антон Иванов, Петър Богданов, Георги Минчев, Атанас Романов и Антон Попов, предаде агенция „Фокус“.

„Преди 76 години на гарнизонното стрелбище в София угасна един от най-ярките поети на България. Никола Вапцаров се осмели да предизвика историята от името на малкия човек, останал извън нейните празни култури. И ако днес стиховете му продължават да ни окриляват и смущават, то е, за да ни напомнят, че да хленчим не ще ни помогне, че между нас и надеждата за утрешния ден са барикадите на живота, които единствено делата и ръцете ни могат да срутят. Разстрелът не съкруши гласа на поета, не ни отне Вапцаровата убеденост в прогреса – технически човешки, обществен, социален, - напредък за всички, за безброя, упованието, че дори когато животът без милост ни връзва крилата, с главите си можем да счупим ледовете, да снемем слънцето при нас“, се казва още в словото.

Президентът Радев посочва, че вярата е също така нужна на човека, както и хлябът. „Оставил приживе само една стихосбирка, Никола Вапацаров доказа, че талантът не се измерва с обема на творчеството и от дистанцията на миналите години все поясно виждаме как със своя стих и съвест поетът надживява палачите си – и физическите, и тези от новото време. Поклон пред паметта на Никола Вапцаров. Поклон пред всички, загинали на гарнизонното стрелбище в София!“, заявява още президентът в словото си.