Президентът Румен Радев, който е на обиколка в Северозапада, се срещна днес следобед в Мизия с пострадалите при унищожителното наводнение от лятото на 2014 г. Държавният глава беше посрещнат от кмета д-р Виолин Крушовенски, пише "Конкурент".
Радев дойде в Мизия заради Цветелин Христов. Мъжът е един от най-потърпевшите от голямата приливна вълна, която заля града преди 4 г. и промени живота на стотици.

„Виждам, че все още живеете в страх и не сте се възстановили напълно от бедствието. Основното, което държавата трябваше да направи тогава за спасяването на хората, тя го направи и реагира адекватно. Трудно е овъзмездяването на хората след това и аз съм наясно, че е недостатъчно, но и то е според нормативните уредби. Радвам се обаче, че виждам подредени дворове и градинки, което означава, че не сте се предали“, каза Радев след като лично посети две къщи, пострадали от наводнението преди четири години.

Единственото, с което на този етап може да се ангажира държавният глава, бе да направи предложение на вицепремиера по икономическата и демографската политика Валери Симеонов също да отиде на място и да даде по-конкретни отговори на очакванията на хората в посока на това какво би могло да се направи, за да не се чувстват те застрашени от повторно бедствие и на въпросите им, свързани с осъществяването на адекватен контрол върху язовирите и с отговорността на техните собственици.

Кметът на града Виолин Крушовенски пък има две конкретни предложения какви мерки да бъдат взети, за да не застрашават хората, едно от които е да се отклони Огоста в старото си корито и което той лично смята за по-безопасно. Предложенията Крушовенски ще отправи и обсъди с вицепремиера Валери Симеонов.

Припомняме, че по-рано през деня президентът беше в Монтана и Кнежа.