Качеството и конкурентоспособността на българското висше образование трябва да бъдат ключов приоритет за държавата ни. България има необходимост от специалисти, квалифицирани още в курса на образованието си на строежите, на изграждащите се трасета, в проектантските бюра, в лабораториите. Това заяви президентът Румен Радев на откриването на академичната 2017/2018 учебна година в Университета по архитектура, строителство и геодезия, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Румен Радев подчерта, че техническото образование в Университета по архитектура, строителство и геодезия подготвя студентите за решаването на проблеми и от стопански, и от социален характер, а дипломираните випускници могат успешно да управляват значителни активи, да реализират проекти и да ръководят кадри от различни социални сфери. „Вие трябва да си тръгнете от тук с усвоени компетенции как да бъдете успешни в бъдещите предизвикателства“, каза още президентът. 

„Вие давате облика на България. Първото нещо, което вижда човек, когато пристигне в нашата страна, е обекта на вашия труд. В това, което правите вие залагате нашите ценности. Вие сте нашата врата към света“, допълни държавният глава и подчерта, че проектите, реализирани у нас и в чужбина от възпитаниците на университета, издигат и международния престиж на България. Според президента Радев конкурентоспособността на България е в знанието и умението за прилагане на иновативните идеи в практиката. Държавният глава поздрави ръководството и академичния състав на висшето училище за целенасочените усилия за развитие на потенциала на всеки студент и за стремежа за формиране на можещи млади професионалисти с перспектива за реализация в различни сфери.
 
Пожелавам ви с много упоритост да продължавате тази важна за нас професия. Тя ви дава много, но и изисква от вас. Тя е професия, която по уникален начин съчетава усета към красотата с особеността на математическите разчети. Никога не забравяйте нашата българска традиция и култура в строителството във всички области. Това пожела Румен Радев на преподавателите и студентите на най-голямото висше техническо училище в областта на строителството в България. 

Преди церемонията държавният глава обсъди с ръководството на учебното заведение реформата във висшето образование.