Не можем повече да се преструваме, че промените в климата не са проблем и този проблем не може да бъде решен само с ограничаването и забраната на традиционното производство на енергия, нито само с лимитирането на емисиите на парниковите газове. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Париж.

По покана на президента на Френската република Еманюел Макрон, генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и президента на Световната банка Джим Йон Ким, българският държавен глава представя страната ни на световната среща на върха в Париж "Една планета", посветена на климатичните промени. Виждаме какви са последствията от промените в климата – те стават все по драматични, засягат икономиките на всички държави, а много хора губят живота си, подчерта Румен Радев.

По думите на президента е необходим процес на дълбока трансформация на начина, по който се създават енергия, стоки и услуги. Затова трябва да спечелим умовете и сърцата на младото поколение. Необходима е нова етика и нова култура в моделите на производство, добави държавният глава. Според Румен Радев в процеса на трансформация трябва да бъдат включени и образователните системи, за да се влагат повече инвестиции в иновативни технологии и проекти.

В отговор на въпрос президентът Радев подчерта, че всички хора и институции, ангажирани с климатичните промени са важни и благодари на публично известните личности, които подкрепят и инвестират в тази значима кауза. Последиците от глобалното затопляне са вече реална заплаха за много държави в света, посочи още българският държавен глава, който е разговарял в рамките на форума с премиера на Бангладеш г-жа Шейх Хасина.

По думите на президента една държава с население от 165 млн. души и с много ниска надморска височина, която е застрашена от повишаването на нивото на световния океан, създава заплаха от мащабна миграционна криза. По време на форума Румен Радев е обсъдил и присъединяването на България към Шенгенското пространство с холандския министър-председател Марк Рюте. „Няма да е толкова лесно, колкото очаквахме. Ще трябва много работа, посочи държавният глава. По-рано днес президентът Румен Радев участва заедно с ръководителите на делегациите, участващи в срещата на върха в Париж, в работна среща с президента на Френската република Еманюел Макрон в Елисейския дворец, информират от прессекретариата на държавния глава.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!