Социална криза, базирана на ниски доходи и висока безработица, прерасна в политическа криза с оставка на правителството, и в парламентарна криза с невъзможността 41-вото Народно събрание да излъчи правителство. Това каза президентът Росен Плевнелиев в Гербова зала на Президентството. От утре назначавам служебно правителство, разпускам Народното събрание на 15 март. Предсрочните избори ще са на 12 май, каза Плевнелиев.
След това президентът очерта основните насоки в дейността на служебното правителство. Първата от тях е да организира предсрочните демократични избори.

Ще бъде създаден граждански борд за честни избори към министър-председателя. Това каза президентът на Република България Росен Плевнелиев при представянето на служебния кабинет в Гербова зала. Служебното правителство ще служи на хората, а не на партийни елити, каза Плевнелиев. То ще подготви изборите, но няма да участва в тях, ще прави политики, но няма да политизира. Необходима е пълна проверка от А до Я по веригата за сметките на тока. Основните проблеми за решаване в енергетиката са тоталната непрозрачност и ниската ефективност.

Служебното правителство ще вземе важни социални и икономически мерки. Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 април. Правителството ще подготви антимонополно законодателство в областта на енергетиката, законодателни промени за силен и независим регулатор, избран от парламента. Ще бъде назначен специален заместник-министър за малките и средни предприятия към Министерство на икономиката. Имаме възможност да свършим сериозен обем. Приоритетите и задачите са ясни. Кризата е социално-политическа, нека не допуснем тя да стане и икономическа. Нека бизнесът работи спокойно. Основният проблем е в ниските доходи, но да си беден не е диагноза. За да я преборим, трябва да се създадат нови работни места - чрез инвестиции, добро образование, каза още Плевнелиев. Искам политическите партии да са честни и да поемат ясни ангажименти към посочените проблеми от хората. Най-важна е победата на обикновения човек, каза Плевнелиев. Различни доброжелатели ще търсят навсякъде негативи, нека сме наясно, че голямото деление е на едните, които застават зад България и другите, които застават зад собствения си интерес. Тези министри идват с ограничен във времето мандат - вероятно около три месеца. Нека им дадем шанс да си свършат работата и след това да ги съдим, каза още президентът.
 

Политиците ще водят битки, но най-важна е битката за обикновения човек. Затова служебното правителство ще работи за хората, а не за партии, заяви категорично Плевнелиев. 

Служебното правителство ще работи за доверие в институциите, за повече прозрачност и граждански контрол. Това каза президентът Росен Плевнелиев. Служебното правителство ще бъде отговорно към гражданското общество. Ще служи на хората, а не - на партийни елити. Ще подготви изборите, но няма да участва в тях. Ще насочи усилията си към прозрачност и ефективност на регулаторните органи, каза Плевнелиев.