Искам да гарантирам, става въпрос за втори лифт. Един-единствен лифт на курорта Банско. Сега има само един и туристите чакат на опашка с часове. Става въпрос само за втори лифт. Сега тези хиляди се качват по път с автомобилите си в планината. България е първа в Европа по нови гори и единствена разширява горите си. Кой инвеститор ще даде да му отсекат боровете? Една керемида повече няма да се сложи там. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който представи приоритетите на българското европредседателство в Страсбург. 

Отговорът му дойде по време на изслушване в ЕП, след въпрос на депутата от Зелените Ска Келер. 

"За да вървят автомобилите, осоляваме пътя непрекъснато и десетки дървета около него загиват. Няма да се допусне незаконна сеч.Аз самият съм зелен човек. Опазването на природата е в огромна степен защитена от нашето правителство. Преди десетина дена се срещнах с природозащитните организации", допълни Борисов. 

"Спирал съм проекти с години, за да се излюпят щъркелчета. Министрите съм карал да пренасят лично блатни кокичета, за да не ги стъпче валяк. Всичките ни проекти са с тунели за мечки, вълци и костенурки", добави българският премиер. 

"Председателството е повод да се хвърли светлина върху страната. Има хиляди по улиците, които демонстрират в защита на Пирин. Много протестират срещу корупцията и едно решение за изграждането на ски курорт и незаконна сеч. Район, защитен по силата на правото на ЕС. Зачитането на върховенството на закона е важно в ЕС. Председателството трябва да даде добър пример. Минаха 11 години от вашето членство. Прочетохме 11 доклада по темата корупция. Все още България е страната с най-много корупция в ЕС. Много от мерките са контрапродуктивни. Последният закон казва, че хората, които подават сигнали, са изправени пред опасността от наказателно преследване", поясни Ска Келер.  

"Има проблем и с въздействието върху медиите от страна на тъмни кръгове. ЕК няма как да пренебрегне тези факти. Трябва да се заемете с борбата с корупцията. Кажете как да ви помогнем", обърна се тя към Борисов. 

Българските евродепутати Петър Курумбашев и Николай Бареков атакуваха премиера за корупцията. "Както сме се заели сега, до 2-3 години ще се справим и то ще се справим добре. Корупция има навсякъде и водим огромна битка. Избиран съм 11 пъти като победител на избори в България. София имаше криза с боклука, когато станах кмет. Нямаше завод, нямаше нищо", каза Борисов. 

"Сега София след Цюрих е най-добре организираната система. В същото време, ако има такава корупция, каквато казвате, ще има ли ръст на икономиката и инвестиции. Как ще ни избират все нас на първо място. Моля ви, тези наши приятели, които протестират, ми бяха коалиционни партньори. Разделиха се на три партии с три вожда. Те са нашият най-естествен партньор. Не съм виновен, че спечелих изборите. Социалистите проведоха изборите и ние победихме", отговори на атаките Борисов. 

Да бъдат вкарани в затвора Огнян Донев и Иво Прокопиев, поиска пък българският евродепутат Николай Бареков. Той нарече бизнесмените олигарси.

"Мечтата стана реалност. Но нито демокрацията, нито членството в ЕС са застраховка за злоупотребата с власт и корупцията", обърна се Петър Курумбашев от БСП към Борисов.

Депутатът от ДПС Илхан Кючюк нападна премиера заради участието на националисти в правителството. Борисов отвърна, че се е разбрал с Обединените патриоти да пазят етническия модел като зеницата на окото си.

Евродепутатите изказаха подкрепа на българското правителство за приоритетите на председателството.

Елена Валенсиано го призова от името на социалистите в ЕП и жените в Европа да бъде ратифицирана Истанбулската конвенция. "Именно БСП взе решение да не я подкрепи в парламента. Ще положа всички усилия да мине в парламента. Насилието над жени и деца е чудовищно в цяла Европа", каза още Бойко Борисов. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!