Премиерът Бойко Борисов коментира пред bTV скандала с купуването на българско гражданство и ареста на председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев. „20 арестувани с постоянни мерки. Да купуват пак“, отсече той пред Антон Хекимян.
 
Относно това кой ще заеме поста на Харалампиев той обясни, че това е работа на Обединените патриоти, тъй като агенцията е в тяхната квота. Борисов отрече да е имало чадър над корупционните практики от страна на ВМРО. „Ако е така, вицепремиерът Каракачанов щеше да опита да потули акцията. Но не я потули“, добави той.
 
Премиерът заяви, че има доверие във всички коалиционни партньори. „На Волен Сидеров и Цветанов вярвам, че държат парламентарните групи в парламента“, каза той. По повод миналите си пререкания със Сидеров и Валери Симеонов той коментира: „Аз вярвам, че те съжаляват, че са ги казвали. Затова и аз много си пестя думите. Вие виждате, аз не си позволих нито една квалификация към президента Радев с голямо уважение, с голям респект. Но просто прави впечатление, че във всяко едно изказване визира ГЕРБ“.
 
„С Волен Сидеров се съдихме и така го осъдих, че платих 3000 лв. разход. Спечелих и си ги извадих от джоба“, разкри Борисов и призна, че е платил тези пари от заплатата си.
 
На въпрос дали се притеснява от протестите министър-председателят отговори: „Този път не, защото няма причина. Винаги е имало и анархисти, които искат от улицата да се управлява една държава“.
 
Борисов се оплака на Хекимян от натоварената си програма в днешния ден, изпълнена със срещи с чужди делегации и събития, свързани с бизнеса. „Ако остане един час за футбол – просто иначе ще откача. Аз не обядвам, не закусвам и използвам обедната почивка… Не виждам да е лошо това“.
 
Днес той ще се срещне и с премиера на Македония Зоран Заев. „Единственото, което в добро за България, е Македония да влезе в ЕС и НАТО и нашият съсед да е сигурен. Затова ги подкрепяме“. Той отговори и на опасенията от прекомерните македонски претенции към нас: „Никой не може да ни ограби историята. България е толкова силна. На Балканите има толкова история, че държавите не стигат за нея. Не виждам с какво могат да ограбят Българската история. Ако се опитат или се явят такива настроения, те ще срещнат много тежък отпор“.
 
Премиерът посочи и защо правителството няма да приема Пакта за миграция: „Ние на коалиционен съвет решихме да не подкрепяме пакта, защото знаем за какво ще се говори – искат нелегалните да ги направят легални“.
 
„България е единствената държава, която успя да се справи с миграционния поток“, заяви той.
 
В края на интервюто Борисов посочи колко много незасегнати теми са останали. „А за доклада? Толкова ли е добър? Просто толкова се радвам, че толкова добър, иначе щяхте да ме разпънете на кръст“, каза той шеговито на Хекимян.
 
„В следващите месеци ще работим така, че да падне и целия механизъм (за мониторинг над правосъдието от ЕК). Убеден съм. И по въздух и вода България ще влезе в Шенген. По суша няма смисъл, защото върнаха толкова много граници“, каза в заключение премиерът.