Възможността 15,7 милиарда кубически метра синьо гориво да бъдат доставяни и транзитирани през бъдещия газоразпределителен център до Варна ще бъде обсъждана на следващо заседание на работна група между "Газпром" и Министерството на енергетиката. Преди дни България и Русия подписаха Пътна карта, според която двете страни ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България, като се спазват правилата на Евросъюза.
Според премиера Бойко Борисов изграждането на газовия хъб няма да позволи страната ни да бъде заобиколена от газовите потоци: "Оширяваме си нашата газопреносна система, за да можем по всички изисквания на Европейския съюз, спазвайки Третия либерализационен пакет, да превозваме газ, на който от всичките тези източници пожелаем и да си взимаме транзитните такси и най-вече компресорите и газопреносната ни система да бъде пълна. В противен случай от юг азерският газ минава през Турция, Гърция и Италия, от север през "Северен поток" 1 и 2, а България ще стане само един клиент и за да не го допуснем, подписахме тази Пътна карта", каза той, цитиран от БНР.

Борисов каза още, че държавата няма пари да строи АЕЦ "Белене", но не изключи варианта за друг вид инвестиции: "Единственият вариант минава през публично-частно партньорство или приватизация на проекта с някакво държавно участие, в зависимост от това какво ще кажат експертите. Ние не случайно сме го дали на БАН, за да няма никакви спекулации какво и как, и защо го е решил. Това, което ни предложат, че що дадем на обществеността", посочи той..