Ще се поемат разходите по изчистване и обеззаразяване на малките стопанствата. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в предаването „Здравей, България“.

„Вчера стартира изплащането на обезщетенията за първите две населени места. Пуснали сме съобщение, става дума за близо 305 хил. лв. Тези цени, които сме казали са не по-ниски за овца и коза от 190 лв. и респективно за тези под селекционен контрол - 250 лв. Изчислението е на база килограмите, цена, която прекалкулирахме. Да. Наистина първоначалните калкулации бяха направени при по-ниска статистическа база, но ние калкулирахме и други разходи така, че да има адекватно обезщетения. Средната цена за животни под селекционен, за стадата, които вчера сме обезщетили е над 300 лв., близо 329 лв. Малко над 200 лв. ще е средната цена за овцете и козите“, обясни Порожанов.

„Методиката за изчисление и обезпечаване включва разходите, свързани с унищоженото животно, както и с неговата пазарна стойност. Нещо ново, което вчера на щаба предложих и ще бъде реализирано - ще ангажираме фирма по ЗОП, която да влезе и на малките стопани до 100 – 150 животни да изчисти целия терен, да се измие, да се обеззарази. Ще се поемат разходите по изчистване и обеззаразяване на стопанствата“, добави той.

„Има допълнителна компенсация, те са няколко – за животните, които са оборни и не могат в момента да предават млякото си имаме гласувани 25 лв., плюс още 7 лв., стават 32, но ще прекалкулираме, ще свикам УС до края на седмицата, за да станат 40 лв. На база на протоколите, които ще имат за форсмажорно обстоятелство, стопаните ще могат да получат и допълнителната голяма субсидия, която е между 56 и 83 лв. И разбира се има и преходната национална помощ, която е в рамките на 40-50 лв.”, уточни министър Порожанов.

Той добави, че, ако премиерът му поиска оставката, ще я подаде.