Попълване на армията с доброволци. Това предвижда управленската програма на правителството в частта отбрана. Документът, приет на 2 август, се появи и в Портала за обществени консултации, въпреки че не е нормативен акт и няма как да премине през процедурите на общественото обсъждане.
Формиране на доброволчески батальони в състава на Единния център за начална военна подготовка – Плевенq и Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, предвижда Министерството на отбраната. Освен разширяването на възможностите за доброволна военна служба, ще се повишава и капацитетът на резерва.

С поправки в Закона за отбраната и въоръжените сили и в Закона за резерва ведомството на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов ще създаде условия и ред за военна подготовка на българите за защита на Отечеството на доброволен принцип, ще регламентира тяхното финансиране, подготовка и използване в операции на въоръжените сили, пише "Стандарт". 

Военно-патриотично възпитание на учениците, основано на традициите и ценностите на Българската армия и славните моменти от българската военна история, е специален акцент в управленската програма. Тя предвижда въвеждане военно обучение в училищата и възпитаване в основни национални ценности – родолюбие, достойнство, дълг, чест и отговорност към държава, нация и Родина. Целта е младите хора да придобият знания и практически умения за действия при кризи от военен характер, терористични актове, природни бедствия и оказване на първа помощ. Програмата планира старт на широк обществен дебат за въвеждане на „наборната военна служба".

Според документа Каракачанов ще работи за повишаване на заплатите по категории военнослужещи като приоритет ще е увеличението на основното месечно възнаграждение на войнишкия състав. МО обещава автоматична индексация на заплатите спрямо повишаването на средната работна заплата за страната. А също така и въвеждане на модел за по-значително диференцирано заплащане и допълнителни, по-големи финансови стимули за длъжностите, които се изпълняват в условията на повишена отговорност, лоши или вредни условия на труд, стрес и риск за живота и здравето на военнослужещия.

За първи път се отделя специално внимание на диалога и съвместните проекти с военно-патриотични организации. Те заедно с Министерството на отбраната ще участват в отдаването на военни почести и отбелязването на годишнини и бележити дати.

Каракачанов се ангажира със специални грижи и за опазването и поддържането на военните паметници в България и в чужбина.
Министерството на отбраната ще изготви Национален план за увеличаване на бюджета за отбрана на 2% от БВП до 2024 г. Той трябва да е готов до края на тази година. МО обещава повишена прозрачност, отчетност и решителна борба с корупцията.