Водещата парламентарна комисия по бюджет и финанси отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за корпоративното подоходно облагане. „За“ повторното приемане на промените в закона гласуваха 12 депутати, 9 бяха „против“, предаде Фокус.

Последните промени в закона бяха приети от депутатите на 7 ноември, а държавният глава ги върна за ново обсъждане на 13 ноември. През Закона за корпоративното подоходно облагане парламентът измени и редица други данъчни закони. 

Президентът изрази несъгласие с данъка върху автомобилите, а именно по-старите да плащат повече. Това според президента няма да стимулира замяната на старите автомобили с по-нови и няма да доведе до екологичен ефект. Румен Радев апелира, че с мярката данъчната тежест ще се стовари върху гражданите с ниски и средни доходи, както и върху малкия и средния бизнес.

Държавният глава е против удължаването от 2 на 4 години на срока, в който общините трябва да се подготвят за реформата за таксата върху битовите отпадъци. 

Той не е съгласен и с въвеждането на по-високи данъчни ставки за имоти в населени места от Списъка на курортите в България. 

Румен Радев не споделя виждането за преобразуване на митниците в териториални дирекции.

Решението на президента дойде на фона на вълна от протести срещу поскъпването на цените на горивата и данъците.

Очаква се ПГ на ГЕРБ да гласуват „за“ повторното приемане на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. ПГ на ДПС и БСП да подкрепят президентското вето

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!