„Магистратът не може да използва служебното си поведение, за да влияе в частен интерес.“ Цитатът е разписан под т. 9.4 в Раздел IV на Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

Във вторник предстои Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да изслуша двамата самономинирали се кандидати за поста председател на Софийския градски съд. Инстанцията в йерархията на съдебната власт, която от години е повод за напрежение. И ако за единия от кандидатите – Светлин Михайлов, без никаква изненада кръгове, свързани с олигархични интереси – една поръчкова неправителствена организация и група от грантово зависими медии, част от тях собственост на подсъдимия Иво Прокопиев, провеждат кампания в опит за неговото елиминиране, то около кандидатурата на съдия Евгени Георгиев витае пълно мълчание. Ако се изключи информацията, че е бил акционер във фалиралата Корпоративна търговска банка на беглеца от правосъдието Цветан Василев, пише в свой коментар вестник "Труд".

Мълчанието около кандидатурата на Евгени Георгиев, разбира се, не е случайно. То е породено от промяната в подхода на работа на посочените медиатъри по осигуряването на кадрови инструменти за влияние в съдебната система. Така например преди година, когато вървяха номинациите за членове на новия ВСС от квотата на съдиите, грантово финансираният Съюз на съдиите в България формално не обяви подкрепата си за нито един магистрат, нищо, че поне четирима от издигнатите да са свързани с него.

И сега, в навечерието на гласуването на ВСС, за разлика от други процедури по избор на административен ръководител, ССБ публично не декларира подкрепата си. Но зад дебелите стени на Съдебната палата тя е осезаема. Това, че Евгени Георгиев е скритият кандидат на ССБ, отчетливо може да се установи от протокола от Общото събрание на СГС от миналия понеделник, където най-ревностните му защитници и респективно противници на Михайлов са именно членуващи в съсловната организация съдии.

Едно от обясненията за снишаването на ССБ по кандидатурата на Георгиев се състои в острото недоволство на мнозинството от съдиите в България, породено от приватизираното от организацията право да “говори” от тяхно име. Нещо, което никога не е било възлагано на ССБ и което доведе до ситуация, при която нито един от четиримата “скрити” кандидати за членове ВСС да не получи достатъчна подкрепа. Както и обстоятелството, че едва около 10% от над 2200 български съдии застанаха с имената си зад абревиатурата ССБ. В този смисъл, публична подкрепа от страна на компрометирана покрай близостта си до подсъдими бизнесмени като Иво Прокопиев организация, по-скоро би навредила, отколкото да донесе ползи за кандидатурата на Евгени Георгиев.

Съществува и второ обяснение за оглушителното мълчание около кандидатурата на Георгиев. И то също не е в полза на единия от кандидатите за председател на ключовия СГС, защото вади “черно на бяло” вредните последици при субективния подбор на бенефициенти на чуждото грантово финансиране.

Учудващо е как само няколко реда могат да доведат до провал на добре планиран и дълбоко законспириран план по продължаване на владеенето на СГС от същия лобистки кръг, който е пуснал пипалата си върху важната съдебна инстанция вече трета година.

Факсимиле от Протокол на проведено на 13 май 2013 г. заседание на Комисия към Центъра за спогодби и медиация

Протокол от 13 май 2013 г., достъпен на интернет-страницата на Софийския районен съд, вади на показ поведение от съдия, което е в пълен разрез с Кодекса за етично поведение на магистратите – използване на служебното положение, за да влияе в частен интерес. Става въпрос за заседание на Комисията по Програма “Спогодби” към Центъра за спогодби и медиация към СРС. Присъстват девет от членовете на Комисията, сред които и съдия Евгени Георгиев, към онзи момент магистрат в Софийския районен съд. Точка № 4 от дневния ред е посветена на “Отчет на проведена среща с г-н Ленко Ленков от Фондация “Америка за България”. Ленков е програмен директор на “Гражданско общество и демократични институции” във Фондацията. С други думи, Ленков е ключовият фактор, от когото зависи коя неправителствена организация и кои медии ще получат поредните си грантове или кои магистрати ще получат безплатно обучение в САЩ. Ето какво точно пише в протокола от фаталния, какъвто би трябвало да се окаже за настоящата кандидатура на съдия Георгиев за председател на СГС, 13 май 2013 г.: “По т. 4 докладва Евгени Георгиев, който разказа, че Фондация “Америка за България” е готова да продължи да подкрепя ЦСМ (Центъра за спогодби и медиация). В момента при тях има период на проверки и преструктуриране, но след това са готови да продължат съвместното сътрудничество с ЦСМ. Готови са да работят с нас и дълготрайно, тоест за период по-голям от 3 г., но ако това се случи отново чрез Севи и Албена.”


Съдия Евгени Георгиев докладва за резултата от срещата си с Ленко Ленков от “Америка за България”

Нека видим какво се случва след края на “проверките и преструктурирането” на Фондация “Америка за България”, какво получават и кои всъщност са “Севи и Албена”.

Оказва се, че макар и със закъснение от две години, докладваното по т. 4 от Евгени Георгиев е реализирано, а финансовата изгода е повече от сериозна. Един от първите грантове на “Америка за България” за 2016 г. е отпуснат по проект за разрешаването на спорове чрез медиация. Грантът е за период от три години, които изтичат през януари 2019 г., а размерът на финансовата подкрепа е близо половин милион лева – 482 870 лв. Сумата е отпусната на Център за разрешаване на спорове, зад когото стоят адвокатите Севдалина Александрова и Албена Комитова, иначе казано “Севи и Албена”.

От протокола от 13.05.2013 г. и от последващите събития се разбира, че български съдия, понастоящем кандидат за административен ръководител на ключовия Софийски градски съд, е провел среща с лице, представител на финансов донор, на която е уговаряно финансовото облагодетелстване на двама адвокати-медиатори в размер на 482 870 лв. Нека компетентните институции дадат квалификация на изредените факти. Към настоящия момент само може да припомним, че една от функциите на председателя на СГС ще е да отговаря за провеждането на обществени поръчки. Що се отнася до ангажираността на вниманието на съдия в полза на адвокати, то подобно действие не се нуждае от коментар.

Как всъщност парите стигат до “Севи и Албена”? За да бъдат “избрани” измежду стотиците практикуващи медиатори у нас именно адвокатките Александрова и Комитова, е установено, че съдия Георгиев е провел среща с Ленков от “Америка за България”. Кой пред кого е лобирал в полза на “Севи и Албена”, не е ясно и би било обект на допълнителна проверка, но резултатът е налице.

Както и друго неоспоримо доказателство. За това, че един и същи задкулисен кръг лобира в полза на избирането на Георгиев за председател на СГС и не просто го подкрепя, но усилено атакува неговия опонент в процедурата – Светлин Михайлов.


“Америка за България” отпуска близо половин милион лева на обсъжданите на срещата между Георгиев и Ленков две адвокатки

Евгени Георгиев се среща с Ленко Ленков и Фондация “Америка за България” дава половин милион лева за три години на “Севи и Албена”, което прави по 14 000 лв. на месец. Факт е също така, че събеседникът на съдия Георгиев, а именно Ленков от “Америка за България”, е този, който е поставил подписа си под грантовете за “Антикорупционен фонд” (близо един милион лева), за Съюза на съдиите в България (436 000 лв. е само последният), за изданията “Капитал” (1,5 млн. лв. – отпуснати преди две седмици) и за “Медиапул” (1,3 млн. лв. – отпуснати преди една седмица). Това пък обяснява и защо четиримата бенефициенти последните дни атакуват Михайлов и “скрито” подкрепят Георгиев. Миналата седмица именно НПО-то, свързано с протестъра Николай Стайков, е входирало въпроси във ВСС, насочени срещу опонента на Георгиев – Светлин Михайлов. Представители на ССБ са повече от симпатизиращи на Георгиев и опониращи на Михайлов по време на Общото събрание на съдиите от СГС. Медиите “Капитал” и “Медиапул” в синхрон и в един и същи ден – миналия петък, излизат с идентични материали, насочени срещу кандидатурата на Светлин Михайлов и представящи кандидатурата на Евгени Георгиев като “светлото бъдеще” на СГС.

Съдия Евгени Георгиев се оказва един от магистратите, в когото са инвестирани значителни чуждестранни средства. В декларацията за притежаваното и произхода на имуществото и доходите, която е длъжен да представи пред ВСС, Георгиев е посочил, че е бил на три обучения в САЩ, които са стрували общо четвърт милион лева и са били поети от Държавния департамент, Агенцията за международно развитие и Фондация “Джемс”.

Изборът пред Съдийската колегия на ВСС изглежда повече от лесен. Кадровиците трябва да избират между опита и независимостта от едната страна, а от другата – защита на лобистки и чужди интереси. В конкретната ситуация задкулисието има едно предимство. То ще бъде облагодетелствано и ако не се стигне изобщо до избор на нов административен ръководител на СГС. Временното ръководство е проекция на преждевременно прекратилия мандата си бивш председател Калоян Топалов, който се ползваше с подкрепата на същия кръг медиатъри.