ДПС и ДОСТ едва ли ще издигнат свои кандидати за президент. Това прогнозират политолози в сутрешния блок на БНТ. По-голямата електронна тежест е в полза на ДПС. Не виждам логика ДОСТ да издига кандидат, освен ако нямат нужда да се доказват, твърди Юрий Асланов от Института за социална интеграция.
"Двете партии ще се дебнат до последната секунда. ДПС винаги е целял да разпределя гласовете си по подходящ начин, за да се подготви за следващо управление или за втори тур", категоричен е Нено Димов, който прогнозира и неизбежен балотаж.

"Гласовете се разпръснат на посоки. Макар да има въведен задължителен вот, гласуването няма да е много активно. Би било голяма изненада някой да спечели на първи тур. Изборът на кандидат за президент на ГЕРБ отваря няколко въпросителни, тъй като името му тъй или иначе се свързва с НС, а доверието в парламента е много ниско. В сравнение с другите личности, кампанията отваря една врата за още възможни изненади", допълни той. 


"У нас президентските избори винаги са се решавали с балотаж. Г-жа Цачева със сигурност ще иде на втори тур. Г-н Радев ще се конкурира и с Калфин, и Дончева, и Каракачанов. И ГЕРБ, и БСП трябва да положат огромни усилия. Битката на Каракачанов и Радев за второто място остава непредрешена, но очаквам, че генералът ще победи, тъй като у нас не е толкова силна патриотичната вълна, макар да предвиждам да се засили занапред. Един от подводните камъни е мобилизацията в БСП, която трудно ще се постигне", допълни Юри Асланов.