В България така са заложени нещата, че между президент и премиер винаги има един имиджов сблъсък. Това обясни в предаването „Още от деня“ БНТ политологът и бивш депутат от БСП Татяна Буруджиева.
„В този момент действително мога да се съглася и с премиера и президента, че всеки действа в своето си поле, всеки остава на свой терен“, посочи тя.
 
Буруджиева поясни, че функция на президента е да говори по теми, които вълнуват обществото.
 
„Борисов също префокусира своя собствен образ, не просто на премиер на България, но на един премиер, който отива заедно с по-големите и дори пред по-големите“, каза Буруджиева.
 
Тя подчерта, че конфликтът между Румен Радев и Бойко Борисов не е на ниво институции. „Има поле и за разбирателство, по-скоро няма поле за рязка война“, допълни тя.
 
Проблемът, според нея, е когато се говори през медиите.
 
Политологът Антони Гълъбов изтъкна, че има един европейски дневен ред, който не успява да се чуе от този шум. А в Брюксел в момента се водят дебати по много важни теми, които засягат всички ни.
 
„В момента президентът стои извън президентската институция. Това е поведение на опозиционен лидер“, смята той.
 
Анализаторът също се съгласи, че институционален проблем няма. По-скоро битката между Радев и Борисов е кой ще наложи дневния ред.