Видеоклипът с отчета на президента се опитва да продължи доста амбициозно процеса на позициониране на Румен Радев. Това каза политологът Първан Симеонов, цитиран от Фокус.

"Гледах клипа с отчета на президента и той издава няколко амбиции. Първо, амбицията за отчетност и то вероятно регулярна, защото приличаше на видеодневник. 

Второ, този видеоклип дава сериозна пиарска амбиция очевидно за създаване и налагане на цялостен образ на президента. 

Трето, този клип се опитва да довърши процеса по цялостното позициониране на президента Радев спрямо основните ориентири – къде е той спрямо Европа, спрямо НАТО и т.н. 

Тоест този клип се мъчи да продължи няколко линии в поведението на президента“, коментира Симеонов. 

Според него в същото време се търси и атрактивност в медийния свят, който е доста по-мрежови и по-гъвкав. „Има ясното желание президентът да показва институцията като отворена, гъвкава, реактивна, пригодна за социалните мрежи и съвременния свят. Ако има нещо, за което бих постъпил по-иначе в този клип, то е известната тържественост в оформлението“, допълни той. 

По думите му музиката и част от тона придават малко по-тежък от необходимото облик. „Аз бих направил този клип малко по-делови и по-забързан, а не толкова тържествен. Предполагам, че това е част от навиците на президента и хората от екипа му, свързани с неговата военна биография. Там, когато армията информира за своите действия, тя звучи малко по-тържествено и церемониално. Звуците от „Рапсодия Вардар“ тук издават тази тържественост. Жанрът не е такъв. Това трябва да е делови клип, не толкова имиджов. Но пак казвам, че клипът се опитва да продължи доста амбициозно процеса на позициониране на Радев и е своеобразно следизборна кампания“, посочи политологът.

Първан Симеонов коментира още, че цялостното поведение на Румен Радев се опитва да покаже промяна спрямо досегашни модели и предишния президент. 

„Предполагам, че той всячески ще търси начини да показва промяната, включително и по по-нетрадиционни канали. Светът е такъв. Политиците трябва да са все по-реактивни. Понякога се занимават с микромениджмънт, все по-отзивчиви и достъпни са. Това е духът на времето“, каза още Първан Симеонов.