Парите следват ученика е най-лошата формула. В момента се усеща криза - като започнем от бизнеса и стигнем до културата. Образованието е двигателят. България се нуждае от правила при решенията, където няма интереси на бизнес кръгове. Това заяви ефира на Канал 3 политологът Румяна Коларова, секретар на президента Росен Плевнелиев и бивш служебен министър на образованието.
По думите й основният тест за това правителство е ролята на Борисов и ГЕРБ на балансьор. "Политиката не е пазарлък – един път давам на този, друг път на онзи. Този тип политика предизвика правителствените кризи", коментира Коларова.  
 
Според нея реформата в образованието е била забавена.
 
"Европейските фондове не могат да дойдат при нас, ако държавата не използва ефективно своите средства. Държавата има пари, заделя ги, но основният проблем е, че не могат да бъдат усвоени. Със сегашния проект за реформа се надявам това да се промени. Качеството на образованието е свързано със състоянието на науката, това не трябва да се забравя, иначе БАН става паразитна структура", добави Румяна Коларова.
 
Тя подчерта, че България трябва да престане да бъде изоставащ регион.  
 
"Необходими са дългосрочни, институционални решения. Съставът на министерството гарантира тази възможност", каза още Румяна Коларова.