Не е добре, че всички в държавата говорят само как да се харчат пари, а никой не мисли как да се изкарат. Това каза д-р Калоян Методиев, политолог и преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“-Благоевград, цитиран от Фокус.
„Без среда за привличане на чужди инвестиции няма да станат нещата. Каква сигурност може да има в държава, състояща се от пенсионери, малцинства, безнаказани престъпници и един продънен бюджет? Влязохме във фалшив дебат с натрапването за закупуването на няколко самолета. Какво решава това? Нищо. Някой трябва да каже на президента да спре, защото вече е държавен глава, а не летец. Прави държавата заложник на миналото си. Ако продължава така, ще го обвинят в лобизъм, а оттам до импийчмънта има само една крачка“, допълни той. 

Д-р Методиев коментира и извънредното заседание на част от министрите, свикано от премиера Борисов във връзка с пътнотранспортните произшествия и двойните стандарти при храните. По думите му две неща биха повлияли ползотворно на двата фактора, като и двете са свързани с един вид хора, която тормози от години обществото.

Той посочи, че едното касае паркирането на местата за инвалиди на търговските обекти, където минава огромният поток от хора в държавата - да се задържат скъпите лимузини, които демонстративно паркират там, а второто е на местата, където има опашки на светофари, да се отделят тези, които директно минават отпред, не искат да чакат и не уважават реда.

„Това явление взе епидемични размери. Тези наглеци са същите, които ви засичат, присветват отзад, скачат да ви бият и реално участват в гоненето на хората от държавата. Отбиването им встрани и държането им с белезници показно за час-два край пътя, по модела на полицията в метрото в Ню Йорк, ще има ефект върху накърненото чувство за справедливост на българите и цялостния климат в държавата. А колкото до въпроса за храните – нови лаборатории – най-модерни, тъй като там пари не трябва да се пестят, защото влияе на системата на здравеопазването; тотални проверки; биохрани. Темата може да се постави на ниво Европейски съвет, а защо да не е сред темите и на българското председателство на Европейския съюз. Докато ядем второ качество храни, ще сме второ качество хора“, каза още д-р Калоян Методиев.