По време на срещата си в Брюксел лидерите на страните членки на ЕС ще се опитат да не засегнат спора относно приема и разпределянето на бежанци сред тях. Това твърдят източници на Ройтерс.

Източните европейски държави като Полша и Унгария отказаха да приемат бежанци, за да облекчат тежестта от Гърция и Италия, където повече от 1,7 млн. мигранти от Близкия изток и Северна Африка са се установили. Въпреки политическия натиск Унгария, Полша, Чехия и Словакия са твърди по въпроса, който показва дълбоки разделения в ЕС във време, в което той се нуждае от единство, за да превъзмогне излизането на Великобритания от Съюза. 

„Германия дълго време имаше желание бежанците да бъдат разпределени. Сега тя казва, че е по-добре да се съсредоточим върху въпросите, където има съгласие и да се върнем върху този през октомври“, посочи високопоставен европейски дипломат. 

„Октомври идва след септември“, посочи той, намеквайки за парламентарните избори в Германия. 

Премиерът на България Бойко Борисов, който също присъства на важната среща в Брюксел обаче е непреклонен.

Както първо БЛИЦ писа, лидерът на ГЕРБ съобщи във фейсбук профила си, че „България отстоява своите позиции по важните за нея теми като сигурността на граничните райони, за което е призната за пример сред останалите държави“.

Според дипломатическите кръгове промяната на тактиката на Германия идва, след като тя разбира, че няма да спечели политически актив в момента от този спор. „Промяната на стратегията е оправдана. Трябва да направим прогрес в сфери като завръщането на мигрантите и общите стандарти в системата за бежанците“, посочи германски дипломат.



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!