Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) настоя пред Bulgaria ON AIR настоящият държавен глава Румен Радев да не разсекретява стенограмата за КТБ. В неделя пред БНР настоящият президент обяви, че е готов да разсекрети стенограмата, но ще изчака до 26 май да получи съгласие от всички участници в разговора.
Според него стенограмата няма юридическа стойност, няма и да даде отговор на въпроса: "Кой окраде КТБ", но "има огромна обществена стойност като очаквания на хората за прозрачност".

Затова той подготви писма до участниците в срещата и настоя да получи от тях утвърдителен отговор дали въпросният документ да бъде разгласен. Отговорите все още се чакат.

"За мен отварянето на стенограмата за КТБ означава преди всичко, че президентската институция ще е големият губещ. Представете си, че вие сте политик, който ще ходи на констатации пред президентската институция, знаейки, че оттук нататък всяка стенограма може да бъде, когато някой си иска, разсекретена. Вие ще ходите там единствено и само с медийни опорни точки. Няма да има честен дебат, а това, разбира се, ще донесе много сериозна щета на президентската институция", заяви в "България сутрин" Плевнелиев.

"За мен, ако това се случи със съгласието на президента Радев, той ще носи отговорността за това, че ще допусне първо стратегическа грешка, която досега български президент не е допускал, второ - за съжаление президентската институция дългосрочно ще страда много от това", добави Росен Плевнелиев.

Той коментира и изказването на руския президент Владимир Путин, който на среща с македонския си колега Георге Иванов заяви, че славянската писменост е дошла в Русия през македонската земя.

Плевнелиев определи казаното като "безспорен скандал и провокация с много дълбок замисъл".

Той призова всички представители на българската държавност също да заявят своята позиция по въпроса и най-вече президентът Румен Радев: "Мълчанието е тотална грешка - България не бива да мълчи тогава, когато се поругава нашата история".

И още той сподели първо пред Bulgaria ON AIR, че вече е член на Европейския съвет по външна политика и в следващите седмици му предстоят срещи с важни политици в Берлин, Ню Йорк, Китай, Австрия и Словакия.

"Радвам се на признанието, което получавам. Очевидно по света хората са разбрали каква беше моята кауза, за какво се борех. Но това е и кауза за България - продължавам да представлявам България, да работя за България", увери бившият държавен глава.