Днес в Европейския парламент Европейската комисия бе изправена да отговори защо се е отказала да представи втори антикорупционен доклад за ЕС, след първия от 2014 г. Евродепутатът социалист Георги Пирински цитира констатацията на Комисията тогава, че фактически не се прави достатъчно в борбата срещу корупцията, което важи за всички държави-членки, както и че законите не се прилагат стриктно и липсва политическа решимост за изкореняване на корупцията.

В тази светлина, визирайки вчерашното назоваване на България и Румъния от холандския премиер Рюте като негодни да членуват в Шенген поради корупция, Пирински цитира констатациите за Холандия в доклада от 2014 г. - проблеми с прозрачността на финансирането на политическите партии; липса на данни за борба срещу подкупите в чужбина; необходимост да се фокусира върху преследването на случаи на корупция при международни бизнес транзакции.

В заключение Пирински настойчиво призова Комисията да представи обективен доклад за състоянието на корупцията в целия Европейски съюз, с което да се пресече избирателното сочене на отделни държави като едва ли не единствени носители на корупция.