На 17 януари 2019 г. Европейският парламент прие с голямо мнозинство резолюция относно контрола на финансовите дейности на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) през 2017 г.

Докладчикът по досието, евродепутатът социалист Георги Пирински  заяви, че Групата на социалистите и демократите многократно е обръщала внимание на необходимостта от преодоляване на задълбочаващите се неравенства и различия от социален, икономически и териториален характер, за което е необходимо ЕИБ да провежда активна инвестиционна политика в съответствие с основната й задача, произтичаща от Договорите на ЕС.



Той подчерта, че е неприемливо да продължава неравномерното географско разпределение на инвестициите на ЕИБ, което поставя под въпрос преодоляването на неравенствата и добавената стойност на тези инвестиции. Фактите за 2017 г. показват, че половината от държавите членки са получили 80% от финансирането на ЕИБ в рамките на ЕС, докато останалите 14 държави са получили само 10%. При десетте най-развити държави членки са отишли 66%, а първите три от тях са получили индивидуално по 16%, 15% и 11%.


 
Пирински изтъкна също, че Европарламента очаква да получи конкретни отговори на своите препоръки за решаване на проблемите с конфликта на интереси в управителните органи на ЕИБ  и за осигуряване на повече прозрачност по отношение на посредниците, с които работи, за недопускане на укриване на данъци и корупция. Българският евродепутат, който през настоящия мандат ежегодно следи работата на ЕИБ от името на социалистите в Комисията по бюджетен контрол, заяви че Резолюциите на Парламента са допринесли за положителни промени в Банката и че евродепутатите трябва да продължат да настояват ЕИБ да подобрява своята работа, управление и отчетност.