По време на председателството си на ЕС България трябва да използва шанса да насочи вниманието към защитата на външните граници на общността, Черноморското икономическо сътрудничество, присъединяването на държавите от Западните Балкани към съюза.
Това заяви евродепутатът от Групата на социалистите и демократите Петър Курумбашев по време на среща с младежи в Хасково на тема "Накъде отива Европа?".

По думите му, страната ни трябва да акцентира и върху приоритетите на региона, пише news.bg.

Такъв приоритет според Курумбашев може да бъде и изграждането на определени транспортни връзки, например между Бургас и Александруполис.
Той уточни, че съвместно с Министерството на транспорта подготвя представянето на темата за такава транспортна връзка пред евродепутати от Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент, които ще посетят България през септември.

Той посочи също, че България трябва да заяви ясно какво мисли за "Европа на две скорости", тъй като самото ѝ обсъждане е индикация за съществуващ риск от преформатиране на Европейския съюз.

"Ние трябва не само да покажем проблемите на региона, но и да предложим как може да се развие той - чрез изграждането на по-добра инфраструктура, с повече проекти, преминаващи през него. Трябва ясно да кажем какво по-конкретно искаме да се случи с държавите около България. Да работим за това да се зададат по-ясни хоризонти за тези, които имат желание и са наистина на крачка от присъединяването им към ЕС." - коментира Петър Курумбашев, давайки за пример напредналите преговори за членство с Черна Гора.

"Надявам се да бъдем по-активни и гласът ни да се чува повече. Има възможност да те забележат, въпросът е доколко си в състояние да формулираш и да зададеш темите в дневния ред." - каза още евродепутатът.

Той коментира и номинацията на Мария Габриел за български еврокомисар.

"Ресорът на Мария Габриел е много сериозен и той включва теми като електронно управление, достъп на "едно гише", електронно образование, защита на личните данни (ePrivacy). 10 години излъчваме само жени за еврокомисар, може през 2019 г. да предложим някой от по-слабия пол." - посочи Курумбашев.