"Щом чешките медии са съобщили, най-вероятно наистина индийска компания ще купи ЧЕЗ". Това заяви в сутрешния блок на Нова Телевизия министърът на енергетиката - Теменужка Петкова.

"Чешката държава ще избере купувачи и те ще бъдат съобразени с българската държава. Това е процедурата. Ще бъде направена щателна проверка. Ако те отговарят на критериите, ще одобрим продажбата", допълни още тя.

Теменужка Петкова е категорична, че за момента официална информация не е пристигала.

БЛИЦ припомня, че  преди дни се появи информация в чуждестранните медии, че чешката компания ЧЕЗ води финални преговори с един избран кандидат, който да купи активите ѝ в България. Става дума за неособено известната индийска фирма „Фючър енерджи” (Future Energy), която е предложила най-висока цена. Това пише чешкото издание „Хосподаржске новини”.

Според информация на някои български издания „Фючър енерджи” не е индийска компания, а индийско-български консорциум, зад който стои Валентин Христов. Той се занимава с продажба на ток в България, Македония, Сърбия, Албания.  

За момента от ЧЕЗ няма официален коментар на тази информация, а официалната ѝ позиция е, че преговори се водят с няколко потенциални купувачи. Сред тях като фаворити бяха сочени Христо Ковачки и Яромир Тесарж, който държи „Енерго про”.



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!