Призвани сме да бъдем арбитри и да търсим консенсус за важните общоевропейски решения, а не да търсим личния дивидент. Това заяви министърът по Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по време на заседание на парламентарната комисия по външни работи, цитирана от "Фокус".

Председателството и приоритетите са тема надпартийна. Тема за консенсус в българското общество за приоритетите важни за България, пречупени през европейския дневен ред. Това е важна тема, която искаме да представим, за да нямаме свръхочаквания в обществото, че използвайки европейския дневен ред можем да наложим нещо в полза на България. Това не е прието, това е негласно правило. Поемаме Председателството, освен 6 месеца по-рано, в тежък турболентен момент и за Европа преди края на мандата на Европейския парламент, когато трябва да бъдат взети много важни решения, продължи Павлова.

Пет са горещите теми, с които трябва да се справим. "Първата е дебатът за Брекзит. Втората дебатът за многогодишната финансова рамка, който след решение ще бъде пролетта на 2018 година, което означава, че ние ще сме водещи в търсенето на консенсус. Третата гореща тема са изключенията за разширяването, които ще излязат по време на нашето председателство. Другата гореща тема, по която ще търсим консенсус са Западните Балкани. На нас се пада и т.нар. енергиен джъмбо пакет- темата с енергетиката, енергийния съюз и промените в климата", уточни министърът. 

Предвиждаме над 800 заседания на всички работни екипи и работни групи, които заседават в рамките на европейските институции. В България предвиждаме провеждането на 30 срещи на високо ниво, все още културният календар се доуточнява. Според взетото решение председателството да бъде Брюксел базирано - всички основни заседания на ЕС, на Съветите на министрите и работните групи ще се провеждат в там. В България ще се проведе 1 среща на ниво държавни глави, предстои да уточним датата, може би през месец май с приоритет Западни Балкани, разкри Павлова. 

На 12 юли 2017 г. в Министерския съвет предстои да бъде разгледан и приет първи вариант на национална програма за Българското председателство и нейните приоритети, обяви министърът. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!