"Даваме заявка Българското председателство да бъде балканско. Чрез тази идея прокарваме и друга - за присъединяването на Македония към ЕС", каза министърът на европредседателството ни Лиляна Павлова пред БНТ.

В същото време не бива да даваме фалшиви очаквания. Даваме летящ старт на тази тема през българското председателство, защото България знае и може как става присъединяването към Европейския съюз. Много е важно да не изпуснем момента. Искаме да пречупим темата през нещо прагматично и да дадем усещането на гражданите на Западните Балкани каква е перспективата – за нас приоритетите са пътна свързаност, директни въздушни връзки, енергийна свързаност, образователна и дигитална свързаност, отпадане на роуминг таксите за всички, които пътуват на Западните Балкани. Това ще подпомогне туризма, бизнеса и икономиката, заяви Павлова.

Планираме по време на българското председателство да дадем много силно начало на дебата за бюджета на Европейския съюз след 2020 година. Там трябва да намерят място кохезионната и общата селскостопанска политика. По време на председателството ни трябва да поставим и въпроса за мястото на бежанците в нашето общество, средствата които ще се отделят за тях.

Друга важна част от бъдещето на Европа са младите хора. Европа не трябва да създава вътрешни граници, а да усили външните си граници. Младите хора са много по-мобилни, те искат да пътуват и да учат навсякъде в Европа и това трябва да им дадем, посочи министърът.

За нас важен приоритет е всички държави в Европейския съюз да бъдат равно третирани, тъй като на моменти имаме чувството, че това не е така. А ние спазваме стриктна финансова дисциплина, харчим колкото изкарваме и пазим своите граници по изключително добър начин, каза още Лиляна Павлова.