Проект за изцяло нов Закон за българския език, внесоха днес в деловодството на Народното събрание депутатите от парламентарната група на „Обединени патриоти”. Според тях целта на законопроекта е да се гарантира защитата на националната идентичност и правилната употреба на съвременния български език.

„Има един официален език в държавата и това е българският. С този закон ние налагаме неговото повсеместно използване”, коментира депутатът от Националния фронт за спасение на България в групата на „Обединени патриоти” Борис Ячев.

„Законопроектът въвежда редица ограничения за администрацията, включително и за служители от частния сектор, като тези на мобилните оператори, например, да използват в работата си кирилицата и българският език. В това отношение добър пример са вече някои мобилни оператори, които започнаха да изпращат съобщенията си на кирилица, така че те да бъдат четивни и ясни за всеки един български гражданин. В редица европейски и балкански държави това отдавна е факт”, смята Ячев.

В текста са предвидени глоби от 1000 до 5000 лв. за служителите на администрацията и държавните институции, които вместо български използват турски, ромски, английски или друг език.

Санкции ще има и за медиите и компаниите, осъществяващи публични услуги.

„Знаете, не е тайна, че има редица смесени райони, в които част от администрацията – и държавната и най-вече местната, говорят на език, различен от българския – т.н майчин език, който не е официалният език у нас и гражданите не са задължени да го знаят”, посочи Ячев.

Законопроектът предвижда смяна на всички надписи в държавни институции, които не са написани на кирилица, включително и тези на униформите на служителите, например полицаите.

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров даде като пример, че на униформите български полицаи са използвани английски думи.

В текста се предлага създаване на културен институт „Свети Свети Кирил и Методий”, който да осъществява организацията по изучаването и сертифицирането за владеене на български език зад граница, който да разпространява също и българската култура зад граница.

Също така всички есемеси и електронни съобщения да бъдат на български език, а всяко мобилно устройство или компютър, които се продават у нас, да имат кирилизация. За целта се предвижда и създаване на нов български електронен шрифт, защото сегашните са по руски образец.