Управляващите и опозицията се разделиха в мненията си за това дали Русия е заплаха за националната ни сигурност. Разделиха се и самите Патриоти - ВМРО остана доволно от доклада и го похвали, докато от "Атака" го осмяха, предава Канал 3. 

Това са обикновените натовски глупости, лаконично коментира проф. Станислав Станилов от партията на Волен Сидеров.

Студената война се завръща, докладът откровено и вярно отразява заплахите за националната сигурност от Руската федерация, на полюса е мнението на доц Милен Михов от партията на Красимир Каракачанов.

В доклада за националната сигурност се изтъкват "действията на Русия за като източник на регионална нестабилност и заплаха за единна, свободна и мирна Европа". Михов е удовлетворен от този извод и смята, че документът на правителството много вярно отразява военната заплаха на Руската федерация в Черноморския басейн, където тя разполагала с военни сили на много високо ниво.

Вторият факт, който се изтъква вярно в доклада според него, е констатацията за изострените отношения между Русия, НАТО и ЕС. Третото са засилените опити на Русия да формира сфери на влияние чрез икономически, политически и културни средства, коментира историкът от ПГ на ОП. И направи извода, че се завръща Студената война.

Колегата му от мнозинството Красимир Вълчев, който е и шеф на групата за приятелство с Русия в НС, се въздържа от крайни оценки. Вълчев каза, че няма такава информация, но за да бъде написан такъв доклад, явно нещо притеснява компетентните институции по темата "национална сигурност". Вълчев, който е учил в Русия, отсече, че много често политиците пречат на отношенията на обикновените хора.

Социалистите, очаквано, не се съгласиха с констатациите в доклада. "Груба грешка, поредната неадекватност на правителството е тази констатация", е мнението на БСП, изразено от Антон Кутев.

В документа е записано дословно: "Интензивното усилване и модернизация на руските военни способности на територията на незаконно анексирания Кримски полуостров, продължаващите действия за неговото интегриране в икономиката, социалния и политически живот на Русия, както и разширеният излаз на тази страна до акваторията на Черно море, включително до енергийните залежи в него, продължи да води трайно нарушаване на геостратегическия и военния баланс в Черноморския регион." В същото време в документа Русия не е изведена като основна опасност за националната ни сигурност. В документа обаче като най-голям риск пред нашата и европейската сигурност обаче е изведена "възможността за инфилтрация на екстремистки клетки" в европейските държави.