Обществена поръчка за доставка на софтуерни лицензи за защита за нуждите му е обявило Народното събрание вчера. Парламентът иска да закупи антивирусен и антиспам софтуер в максимално кратък срок – приема оферти до 30 май и ще ги отвори на 31-ви.
Поръчката е за подновяване за година на лицензите на използван от НС софтуер за киберсигурност за 1000 броя работни станции и сървъри и за сервизни пакети за година на инсталирани и конфигурирани антиспам защитна стена и защитна стена на интернет страниците на законодателния орган, пише "Труд". Общата прогнозна стойност на поръчката е 53 500 лв. без ДДС.

В началото на миналата седмица с опасния нов криптовирус Wannacry беше атакувана неуспешно областната администрация в Ямбол.
В края на миналата седмица службите разбиха група за източване на ДДС през системите на митниците, които се оказаха пробити от хакер.

Тези седмица предаването „Господари на ефира“ излъчи репортаж за гимназист от Пловдив, който е пробил безпроблемно защитата на информационната система на МОН и веднага е съобщил слабите места в киберсигурността на ведомството, но оттам цял месец не му обърнали внимание.