Парламентът прие окончателни промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, внесени от Хамид Хамид, Йордан Цонев и Делян Пеевски от ПГ на ДПС. 

Към наименованието на закона беше добавено и за обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги. Депутатите решиха доставчиците на медийни услуги (вестници, списания, онлайн медии, информационни агенции, радиа и телевизии) ежегодно да подават в Министерството на културата декларация, която идентифицира действителния им собственик.

В декларацията ще се упоменава дали собственикът заема публична длъжност, както и всяко получено финансиране през предходната година. Доставчиците на медийни услуги ще трябва да посочват и всички сключени договори с държавни или местни органи и с политически партии, и тяхната стойност. Действителният собственик ще се упоменава и на интернет страницата на медията. Измененията се отнасят и за разпространителите на периодични печатни произведения, които също ще трябва да идентифицират собствениците си в декларация, гласят промените в закона, информира "Фокус".

Ако едно лице използва повече от 1/3 от обектите за продажба в страната, Министерството на културата ще уведомява Комисията за защита на конкуренцията. Глобата за непопълване на декларации ще бъде от 10 до 15 хил. лева, а при повторно нарушение - от 20 до 30 хил. лева. Актовете за нарушение ще се съставят от длъжностни лица в Министерството на културата, а когато нарушителят не може да се установи, ще се търси съдействието на МВР.

Министерството на културата ще създаде и ще поддържа публичен регистър на доставчиците на медийни услуги и на разпространителите на периодични печатни произведения. Министерството трябва да създаде регистъра в едногодишен срок след влизането в сила на закона.