Със 103 гласа "против" мнозинството в Народното събрание, след дълги дебати, отхвърли предложението на БСП и ДПС да бъде удължен срокът за работа на временната комисия за НДК до края на септември 2017 г. "За" бяха 92 народни представители - БСП, ДПС и "Воля". Един депутат се въздържа. Първоначално срокът беше един месец от създаването на анкетния орган на 29 юни т.г.. В мотивите си вносителите пишат: потвърдено е, че 3,5 млн лв. от целевите средства са изразходвани не по предназначение.

Неизяснен е останал въпросът дали е имало натиск и от кого върху изпълнителния директор на дружеството. ПГ на "Воля" също поиска удължаване, защото съмненията за корупция оставали. Пълна загадка е кои са тези обстоятелства, довели до това емблема на българското председателство да стане касичка на "стани богат", някой е пожелал да стане богат, защити образно предложението Атанас Костадинов от левицата. НС прие доклада на комисията със 105 "за" и 91 гласа "против".

В него НС препоръчва на Сметната палата да включи в годишната програма за одитната си дейност за 2018 г. проверка за съответствие при финансовото управление на НДК за периода 2015-2017 г.. Депутатите от комисията са се обединили, че са налице съмнения за извършени нарушения и следва да се произнесат съответните компетентни органи. Защо правителството си играе на пинг-понг с НДК като сменя принципала, попита Румен Гечев/БСП/. Той посочи, че Мирослав Боршош е разполагал с по-големи права от изпълнителната власт. Става въпрос за големи загуби, за дерибейство на Боршош в НДК, наесен ви чакат много въпроси и оставка на правителството, предупреди управляващите депутатът.

Според него за НДК нямало специална сметка, за да може бившият вече изпълнителен директор да не се отчита и парите да отиват където трябва. Снежана Дукова/ГЕРБ/ отговори - Много неподходящ ментор сте, г-н Гечев, трябва да си заровите главата в пясъка като щраус, защото не можете да докажете това, което казахте. Председателят на комисията Диана Йорданова/ГЕРБ/ напомни, че Деница Златева е освободила от финансова отговорност за 2016 г. Мирослав Боршош. Няма да избягате от истината, колкото и да се опитвате да го направите, коментира Велислава Кръстева/ДПС/. Известно е, добави тя, че аферата "НДК" срина европейския имидж на България, както и че върху Боршош има чадър. Неизвестно било на какво се дължи търпението на премиера Борисов.

ГЕРБ не е тефлонов тиган, за да не се лепи нищо по него, управляващата партия имало от какво да се притеснява, защото това е голям корупционен скандал, подкрепи я Йордан Цонев. Той посъветва мнозинството да остави процеса да се доразвие като се удължи срокът за действие на комисията. За времето на функциониране на комисията депутатите изслушаха бивши и настоящи министри, сред които Деница Златева, Томислав Дончев, Лиляна Павлова, Боил Банов, а на закрито заседание - и главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на ДАНС Димитър Георгиев, директора на агенцията за финансова инспекция Георги Начев. В заключение НС препоръчва на Сметната палата да включи в годишната програма за одитната си дейност за 2018 г. проверка за съответствие при финансовото управление на НДК за периода 2015-2017 г.