Слугата на задкулисието Лозан Панов започна преврат в ръководения от него Върховен касационен съд, опитвайки се да го овладее изцяло в полза на менторите си. За целта скандалният юрист, известен с прозвището си мъжа на Черния лебед, буквално прегази решение на Общото събрание на ВКС, в опит да отстрани един от заместниците си – председателя на Гражданската колегия на ВКС Красимир Влахов, пише "Монитор".

Като част от плана за пълно овладяване на най-важния съд у нас, Панов свика в сряда Общо събрание на Гражданската колегия уж, за да поиска мнението на върховните съдии. На събранието Панов заявил, че са минали 3 г., откакто общото събрание на колегията реши тя да бъде ръководена от съдия Влахов и той се съобрази със съдийското самоуправление, но сега искал да си подбере свой екип, „за да има по-добра комуникация в съда“, пише изданието, като се позовава на информирани източници. Освен това, Панов отправил и политически послания към върховните съдии като заявил в прав текст, че се „нуждае от по-голяма подкрепа за битката, която водел извън съда“.

Въпреки

оказания натиск

върху съдиите,

единодушно, всички 45 присъстващи на събранието дали отлична оценка на Влахов. Гласуването е било явно. Резултатите от него обаче нямат обвързващо действие за Панов. Явно забравяйки и показвайки клетвите си, че винаги ще се съобразява със съдийското самоуправление, държаният на каишка от задкулисния кръг „Агнешките главички“ Панов съобщил на върховните съдии, че ще предложи на Висшия съдебен съвет да освободи от длъжността председател на Гражданската колегия на ВКС Красимир Влахов и на негово място да назначи съдия Светла Димитрова. Панов вече бил разговарял с нея и тя дала съгласие да оглави колегията. Светла Димитрова е

бивш член на ЦИК

от квотата на БСП

за парламентарния вот през 2005 г.,президентските избори през 2006 г., както и председател на ЦИК за евровота през 2007 г., при местните избори същата година, както и шеф на ЦИК при парламентарните избори през 2009 г.

В опит да прикрие скандалните си действия и погазването на решението на Общото събрание на ВКС, чрез пиарката си Панов разпространи спешно пресъобщение малко след заседанието на магистратите. В захаросания текст от администрацията на скандалния съдия са посочили, че колегите му изразили „положителната си оценка за дейността на съдия Красимир Влахов като заместник на председателя на ВКС, своята благодарност към него и очакването си добрата работа и екипността да продължат да бъдат характерни за Гражданската колегия и при следващия й ръководител“. Хората на Панов обаче са пропуснали да посочат в съобщението, че с решението си за смяна на Влахов, шефът на ВКС буквално погазва магистратите от най-важния съд у нас, като буквално има налага своя пионка за шеф.

Според източници от Съдебната палата Панов и Влахов са в обтегнати отношения през последните месеци. Една от причините е несъгласието на Влахов с политическите позиции, които председателят на ВКС изразява, както и провокирането на напрежение в комуникацията с останалите органи на съдебната власт и отделни магистрати. Освен огромен натиск над съдии от търговското и гражданското отделения, където се гледат делата с най-голям материален интерес, Панов въвел абсурдното правило всеки съдия, дори и шефовете на отделения, да

се записват за среща

с него 3 дни по-рано.

Панов завари Влахов при встъпването си в длъжност през 2015 г. Като зам.-председател на ВКС. На тази позиция той е още от 2012 г. Ако предложението на Панов за смяната на Влахов мине през ВСС, той няма да се спре и ще поиска смяната и на председателя на Наказателната колегия Павлина Панова, която бе кандидат за поста шеф на ВКС преди Панов, със съдия Мина Топузова твърдят източници от Съдебната палата.