Споразумението на Тереза Мей за Брекзит снощи беше отхвърлено с 230 гласа – най-голямото поражение в историята за едно правителство. Сега лидерът на Лейбъристката партия Джеръми Корбин внесе предложение за вот на недоверие към правителството, съобщава Sky News, цитирана от Фокус.

Самият вот ще се проведе в сряда, след дебат в Камарата на общините. Депутатите ще бъдат помолени да гласуват: „Парламентът няма доверие в правителството на Нейно величество“. Това дава на Тереза Мей по-малко от 24 часа да се бори за работата си.

Няма ограничения в броя на пътите, в които Джеръми Корбин може да инициира вот на недоверие, но е малко вероятно лидерът на опозицията да започне битка, която не смята, че може да спечели. А като Демократичната юнионистка партия заяви, че ще се придържа към споразумението си с торите, поражението за Тереза Мей не е сигурено.

Ако правителството спечели, последствията са прости: Тереза Мей продължава да работи. Ако тя загуби, правителството ще падне и ще има период от 14 дни, в който може да се сформира ново правителство. Няма строги правила за това, което трябва да се случи през този период от две седмици.

Тереза Мей, която преди това заяви, че няма да се бори с изборите през 2022 г., може да се опита да създаде нова администрация. Тя е в безопасност от вота на недоверие от собствената си партия за още 12 месеца, след като гласуването срещу нея се провали в края на миналата година. Въпреки това, тя може да реши, че е време да се оттегли и да предаде юздите на някой друг.

Нов лидер на консерваторите ще има шанса да сформира правителство - както и опозиционните партии. Сегашният състав на парламента означава, че консерваторите остават единствената партия с достатъчно брой депутати, за да може да контролират Камарата на общините.

Тереза Мей трябва отложи Брекзит, след като сделката й за напускане претърпя исторически разгром в парламента, смята лидера на Шотландската национална партия Никола Стърджън, която призовава премиера да удължи член 50, пише в днешния си брой в. Daily Express.

Камарата на общините отхвърли сделката на министър-председателя с 230 гласа разлика. Това е найголямата загуба на правителство в историята на парламента. След гласуването, Никола Стърджън написа: „По-рано говорих с премиера – очевидно няма никаква идея какво да прави след това“. „Най-малкото, което тя трябва да направи сега, е да удължи член 50, за да спре часовника“.

Член 50 е механизмът, който дадена страна задейства, за да напусне Европейския съюз, като й дава две години, за да договори нови търговски отношения с Брюксел, преди да напусне блока. Обединеното кралство трябва официално да напусне ЕС на 29 март 2019 г., като стартира член 50 преди две години.

Някои политици призовават Тереза Мей да поиска удължаване на член 50, което може да се осъществи само с разрешение на ЕС, за да се даде повече време за преговори или дори за втори референдум. Представител от Брюксел каза: „Ако премиерът оцелее и ни информира, че се нуждае от повече време, за да спечели парламента по сделката, ще бъде предложено техническо удължаване до юли“. Те също така предложиха по-нататъшно удължаване на срока, ако в Обединеното кралство бъдат свикани избори или втори референдум за членство в ЕС.

Това означава, че Обединеното кралство вероятно ще участва през май в изборите за Европейски парламент, въпреки че британските евродепутати може би никога няма да заемат местата си, тъй като парламентът не трябва да се събира до юли.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ