Депутатите приеха и на второ четене промени в закона за гражданската регистрация, които вдигат ограниченията за определен брой лица, регистрирани на даден адрес.

Текстът с ограничението бе приет преди три години именно с цел спиране на изборните туристи, които се регистрираха масово в една къща, например.

Вносителите от Патриотите обаче се мотивират, че сега става въпрос за отпадане на ограниченията само за онези наши сънародници зад граница, получили български паспорт по произход, които имаха ограничения при първа адресна регистрация.

Вносители на промяната в закона за гражданската регистрация са от ВМРО. В мотивите си за изменението те са записали, че хората, които придобиват българско гражданство, по произход най-често са с починали близки у нас и нямат адрес. Те търсят имоти по границата с Македония, а по закон, ако не могат да посочат постоянен адрес у нас, те се регистрират служебно в община "Средец" в София.

От ДПС обвиниха ВМРО, че създава промените, за да улесни само гражданите от определена страна, но воеводите отрекоха това, защото на местните избори имало 6-месечна уседналост. До кметския вот обаче остава повече от година, а за парламентарните избори уседналост изобщо няма.   

Депутатите не приеха предложението на ДПС да се прави служебна регистрация на един адрес на представителите на малцинствата. Мотивите на вносителя Рамадан Аталай бяха, че това ще даде възможност на властите да знаят къде са и да ги търсят при нужда. Освен това ще улесни интеграцията им, образованието и здравеопазването им, изтъкна той, но  мнозинството гласува против.