България не е взимала решение да гони руски дипломати от страната заради случая „Скрипал“.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи във връзка с появилата се информация в британски медии, че редица страни от ЕС, сред които и България, ще изгонят руските си дипломати заради случая „Скрипал“.


Таймс и Си Ен Ен твърдят: България също е сред 20-те страни, които ще гонят руски дипломати от понеделник заради Скрипал 

Цветан Цветанов също се изказа по темата. Думите му са със синхрон с изказването на външното ни министерство. Според него няма заплаха от руска страна за държавата ни и съответно към момента не е нужно да бъдат взимани такива мерки.

БЛИЦ припомня, че преди седмица британският министър-председател Тереза Мей назова Москва като отговорна за нападението. „Руската държава е виновна в опита за убийството на Скрипал и на дъщеря му Юлия“, заяви премиерът пред депутати.

Тя допълни, че Великобритания ще изгони 23 руски дипломати от страната. Министър-председателят даде на Москва срок от 24 часа за да разкрие детайли относно програмата за разработване на газа "Новичок" пред Организацията за забрана на химически оръжия. Руското правителство категорично отхвърли обвиненията и заяви, че няма желание да "говори с Великобритания на езика на ултиматумите".

Говорителят на Руското външно министерство Мария Захарова определи като „цирково шоу“ заявлението на Тереза Мей за руско участие в отравянето на Сергей Скрипал. По-късно Великобритания, Франция, САЩ и Германия излязоха с обща декларация по случая със Сергей Скрипал, в която осъждат случилото се като „нападение срещу суверенитета на Великобритания“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!