Когато се видях с опозицията и в парламента след това отидох и при Груевски в централата, нещо повече - преди месец бяхте с мен в Скопие с Туск и Иванов. Той знае прекрасно, че единственото, което искаме за Македония, е влизането й в Европейския съюз. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод скандала за името на Македония и днешното посещение на македонския президент Георге Иванов у нас.

"Винаги във всяко мое изказване съм казвал, че по никакъв начин не се месим в тяхните работи. Помните, когато беше председателството на Европейския съвет за Западните балкани в София - събитието, което най-много се чакаше беше срещата на премиерите Ципрас и Заев. Винаги сме ги подкрепяли във всичко, нещо повече, опозиционните партии и в Гърция и Македония са моите най-добри приятели те са десни партии.

"Ние се натикахме днес в скандал, който не е наш. Спорът между Гърция и Македония той си е техен, да си го решат.", заяви премиерът.

"Ако не се придвижи въпросът с Македония, аз изобщо ставам пълен песимист за развитието на Балканите, заяви още Борисов. Щеше да е предателство, ако след вчера, след срещата на Зоран Заев и Георге Иванов, нямаше да е честно да го посрещам с почести и фанфари, допълни Борисов.

Припомняме, че вчера се стигна до напрежение между президента и премиера на Македония. Срещата на премиера Зоран Заев и министъра на външните работи Никола Димитров с президента на Македония Георгe Иванов, на който двамата трябваше да го информират за пробива в преговорите с Гърция за името на страната, продължи едва 120 секунди. След това лидерът на кабинета в Скопие и ръководителят на македонската дипломация са били изгонени от резиденцията на президента. 

Македонският президент е днес на посещение у нас. Той се срещна с българския си колега Румен Радев. Премиерът Бойко Борисов обаче отмени срещата си с него. "Не искаме да се намесваме във вътрешните работи на нашата съседна държава. Нашата позиция е принципна и е ясна, както и на цялата международна общност. Ясна е и позицията на президента на Р Македония. Българското правителство не вижда смисъл да бъде използвано във вътрешнополитическите дебати в Скопие, обясниха от пресслужбата на премиера.




ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!