БСП продължава да отстоява позицията си против приемането на Истанбулската конвенция. Корнелия Нинова и ръководството на левицата не бяха разубедени дори и от партията майка в Европарламента ПЕС.

Днес на крака при Корнелия Нинова пристигна делегация на ПЕС, водена от генералния секретар Ахим Пост, като основна тема на разговора бе именно Истанбулската конвенция.

"С ПЕС споделяме еднакви ценности срещу насилието над жени и деца, но позицията на българските социалисти по Истанбулската конвенция остава непроменена”, обяви Корнелия Нинова на пресконференция след срещата си с Ахим Пост.

"Както знаете имаме делегация от ПЕС, за да разговаряме за позициите ни за Истанбулската конвенция. Споделяме еднакви ценности срещу насилието над жени, деца и сме готови българските социалисти да внасяме законопроекти в българското законодателство за борба с насилието над жени и деца. Както знаете ние вече внесохме такива поправки в Наказателния кодекс и предложение за създаване на областни центрове. Тези наши предложения бяха приети в парламента. Ще продължим с конкретните си действия в помощ на деца и жени“, допълни лидерът на левицата.

Тя е категорична, че решение на партията против Конвенцията е взето от колективни органи и остава непроменено.

"С ПЕС оставаме в приятелски дух, въпреки различията ни по ратификацията Истанбулската конвенция – ние не я подкрепяме",  изтъкна отново Нинова.

По думите ѝ двете формации продължават да работят по всички теми, които са тяхна ценностна система – борба с неравенствата, бедността, младежка политика.