Общо 37 посланици ще бъдат сменени през настоящата година, като смените на дипломатите ще зачестят след юни. Заради българското председателство на Съвета на ЕС бяха удължени мандатите на няколко наши представители, съобщава „Телеграф“.
 
Общо 17 дипломати, чийто мандат изтича непосредствено или по време на европредседателството, останаха на работа. Сред тях са посланиците ни в Аман, Бразилия, Делхи, Джакарта, Дъблин, Исламабад, Канбера, Киев, Кишинев, Копенхаген, Никозия, Осло, Подгорица, Прага, Скопие, Тел Авив и Виена. От началото на годината обаче вече няколко назначения са факт. Валентин Порязов бе изпратен от Швеция в Гърция, на негово място ще бъде изпратен дипломатът от кариерата Иван Павлов.
 
Предсрочното освобождаване на бившия зам. външен министър на външните работи се наложи, тъй като представителството ни в Атина от една година няма титуляр. Мандатът на Емилия Кралева изтече още на 15 октомври 2016 г. и оттогава тя работи в Министерството на външните работи, като в момента е зам.-министър. Николай Янков, който бе ръководил мисията ни в Афганистан, зае мястото на Мая Христова в Азербайджан, която пък малко по-рано стана новият генерален консул на България в Ню Йорк. Външнополитическият секретар на президента Атанас Кръстин отиде посланик в Русия на мястото на Бойко Коцев.
 
Вчера кабинетът пък одобри кандидатурата на Коцев за член на управителния съвет на Международната банка за икономическо сътрудничество с мандат 5 години. На дипломатически пост бе изпратен и бившият на шеф на НСО Ангел Антонов. Той стана консул в Санкт Петербург на мястото на изпълняващия длъжността досега Светлозар Панов. Все още място се търси за Константин Димитров, чийто мандат в Лондон изтича догодина. След 15 август в Лондон отива посланикът ни в Рим Марин Райков. Тъй като беше служебен премиер, Райков не може да се върне на служба в Министерство на външните работи, понеже това е длъжност от по-нисък ранг.
 
Писма
 
Назначението на Димитър Абаджиев в Саудитска Арабия също вече е разписано. Вчера пък акредитивните си писма връчи първият български посланик в Обединените арабски емирства Богдан Коларов. Във вторник вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева откри посолството ни в Абу Даби, което ще подпомогне 7000 наши сънародници. По време на визитата си в ОАЕ първият ни дипломат финализира подготовката за подписването на два документа - за взаимно признаване на шофьорски книжки, както и за защита на инвестициите. Основно ще бъде облагодетелствана голямата българска общност, като ще отпадне необходимостта сънародниците ни повторно да преминават шофьорски курсове и изпити в ОАЕ. След срещите на Захариева стана ясно още, че в бъдеще между двете страни може да полети трета авиолиния. Тепърва ще се работи и за споразумения за екстрадиране на граждани при влязла в сила присъда или повдигнато обвинение за престъпление от общ характер.
С решение на кабинета от вчера пък европейски граждани могат да търсят закрила в наши посолства и консулства в страни извън ЕС, ако родината им не е представена там.
 
Нов шеф на военното разузнаване
 
Зам.-директорът на служба "Военна информация" полк. Пламен Ангелов е предложен за директор на службата и удостояване със звание бригаден генерал. Той ще поеме поста от бригаден генерал Светослав Даскалов, който ще бъде освободен поради навършване на пенсионна възраст. Правителството предлага още няколко рокади в армията - началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев да бъде удостоен с висшето офицерско звание генерал, заместникът му генерал-лейтенант Пламен Атанасов да бъде освободен заради пределна възраст, а неговият пост да заеме зам.-командирът на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун генерал-майор Димитър Илиев. В Солун отива досегашният директор на дирекция „Операции и подготовка“ в МО бригаден генерал Иван Ортоманов. За титуляр на дирекцията е предложен полк. Маргарит Михайлов, в момента заместник-началник на щаба на Сухопътните войски.
 
Нов командир ще има авиобазата "Граф Игнатиево". Сегашният Иван Лалов ще стане зам.-командващ на Съвместното командване на силите. Неговото място ще заеме сегашният му заместник полковник Димитър Петров. Полк. Васил Лазаров е предложен за длъжността съветник на върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност.
Началникът на щаба на ВМС Георги Пенев е предложен за зам.-командир на ВМС, а директорът на дирекция „Логистика“ в МО полк. Митко Григоров - за удостояване със звание бригаден генерал.