Комисията по досиетата обяви агентите от кръговете на науката и изкуството, които са били членове на Висшата атестационна комисия Проверени са 1242 лица, за 128 ВАК не е предоставила необходимите документи и проверката продължава, съобщават от комисията.
Абсолютна изнененада е, че в алеята на "славната" Държавна сигурност грее името на дъщерята на Добри Джуров - проф. Аксиния Джурова, която е сътрудничила на бившите служби под псевдонима Анна. Интересното е това, че по принцип децата на висшата партийна и държавна върхушка на НРБ не са били вербувани.

Малцина вероятно са предполагали също, че жизнерадостният и много популярен художник Греди Асса е доносничел под псевдонима "Спасов".

В замяна на това много логично е, че хората, които са се издигнали до висши длъжности в управлението на науката, културата и изкуството, са имали здравия гръб на въздесъщата ДС.

В Алеята на доносниците грейна името на политолога Георги Карасимеонов, на известния български живописец Греди Асса, както и на културоведа Иван Маразов и на кинорежисьор Людмил Иванов Стайков.
Компания им прави театралният режисьор-естет Здравко Митков.

В списъка гъмжи от имена на университетски пхреподаватели - филолози, философи и особено историци, особено от СУ "Св. Климент Охридски". Ново име е проф. Венче Попова, през чиито ръце са минали няколко поколения млади хора, завършили българска филология. Компания й прави в същия факултет и проф. Симеон Хаджикосев. Излезе и името на видния англицист и преводач проф. Александър Шурбанов.

От по-младото попълнение излиза и името на декана на Философския университет в СУ "Св. Климент Охридски" проф. Витан Стефанов, издигнал се от катедра "Логика, етика и естетика". Достойно е представен и Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" с неизменния си през последните десетина години ректор Пламен Легкоступ, подвизавал се под псевдоним "Оазис".

Вероятно не е случаен и възходът на проф. Иван Желев, който при демокрацията се издигна до шеф на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет. Близо до ума е защо проф. Светослав Елдъров е бил вербуван от ДС - неговият чичо години наред е бил представител на българите по света пред Светия престол.

На някогашния шеф на ВАК Петър Кендерев, който до последно си остана стожер на тази структура по съветски модел, е избран псевдонимът "Кадмий" сигурно за да се покаже, че никога няма да ръждяса.

Комисията освети и имената на видния оперен певец и музикален педагог Павел Герджиков, както и на композитора и дългогодишен ректор на консерваторията проф. Георги Костов. , на композитора и музикален педагог Александър Йосифов.

Сеизмологът със световна слава акад. Людмил Христосков и историкът и богослов Казимир Попконстантинов също са част от тайните служби.

Пропагандаторът на ползата от пиенето на червено вино, шеф на някогашния институт по виното и на института по криобиология (замразени храни, произвеждани за космоса) Кирил Фърцов отдавна се е издигнал до академик.

В списъка обилно са представени и научни шефове от рачличните клонове на науката. Не липсват и биолози и медици. По-известни имена от тях са шефове на елитни болници - проф.Младен Григоров беше директор на Правителствена болница, а проф. Йовчо Топалов - на Военномедицинска академия.