Миграционният проблем не е партиен въпрос, а приоритет за страната, заяви премиерът на Унгария Виктор Орбан пред депутатите в парламента, цитиран от местните медии.
 
Министър-председателят заяви, че е „историческа грешка“ от страна на европейския елит това, че се е „провалил да запази Великобритания в Съюза и да задържи мигрантите извън него. По думите на Орбан, тези които се борят срещу имиграцията са под „постоянна атака“, един елемент от която е бил доклада на Саргентини, одобрен от Европейския парламент миналата седмица.
 
„Документът бе изготвен срещу Унгария, а не срещу унгарското правителство“, настоя Орбан, като добави, че текстът е пълен с абсурди за антисемитизма в Унгария. „В центъра на съвременния антисемитизъм всъщност е Брюксел, откъдето се финансират антиизраелските политически операции“, посочи унгарският лидер.
 
Будапеща няма да отстъпи правото си да контролира границите, добави Орбан. „Няма да допуснем някой да вземе и една йота от правата ни да контролираме границите си“, категоричен бе той, като поясни, че унгарците „имат повече умения да контролират границата от всеки в Брюксел“.
 
Премиерът настоя, че унгарските гранични полицаи са „не само професионалисти, но и патриоти“, които са положили клетва да защитават страната и „това е нещо, което парите не могат да купят“.
 
Орбан продължи с това, че „Брюксел не цели да защити границите на Европейския съюз, а да установи приемна служба, която да менажира
имиграцията, а не да я спре“. „Унгария нито е транзитен път, нито бежански лагер; ако искаме да се смесим с други култури и цивилизации ние първо ще проведем консултации“, отбеляза той и добави, че няма да насажда „тази идея на унгарския народ“. Що се отнася до „националните работи“, опозиционните партии не трябва никога да гласуват срещу Унгария, подчерта Орбан.
 
Той заяви, че на парламентарните избори преди пет месеца народът е решил да даде своето доверие на правителството и му е дал зелена светлина да продължи със своите семейни, икономически и национални политики, както и да продължи да предприема действия срещу миграцията.
„Ако не искат да останете заседнали в миналото, съсредоточени върху едни и същи неща, можете да последвате народа“, каза премиерът на опозиционните депутати.
 
„Унгария гради икономика, основана на труда, а не на социалните помощи“, обясни премиерът, когато се обърна към икономическите въпроси.
 
„Когато има работа, има всичко“, смята той.
 
В тази връзка той представи данни, според които унгарската икономика е създала 800 хиляди работни места от 2010 година насам, 600 хиляди от които са в частния сектор. Заплатите се увеличават 65 месеца поред, добави той. През второто тримесечие на тази година унгарската икономика е нараснала с 4,8%, което е два пъти повече от средното за ЕС, посочи унгарският лидер.
 
Орбан увери, че правителството му ще изпълни обещанието си да направи Унгария страна, в която си струва да работиш и да отглеждаш деца. Премиерът е уверен, че Унгария един ден ще е сред петте „най-добри и устроени“ страни в Съюза.