С 95 гласа "за", 64 "против" и 8 "въздържал се" Народното събрание прие окончателно и на второ четене измененията в Закона за борба с корупцията и конфликта на интереси.

Според него прекратяването на съдебни дела и оправдателните присъди няма да са основание за спирането на проверките на имуществото и конфискацията на придобитото незаконно.

Новият ред за работата на КПКОНПИ влиза в сила незабавно след обнародването му в Държавен вестник.

Гражданските дела за отнемане на имущество на лица могат да продължават дори при прекратено наказателно производство срещу тях. Това решение на народните представители беше записано в закона, за да обори тълкувателно решение на ВКС, според което не може да се търси сметка за имуществото на оправдани по наказателни дела.

Днес основни противници на поправките бяха от БСП. Според левицата текстът е позор за конституционния ред, съобщава bTV. 

Красимир Янков коментира, че КПКОНПИ е превърната в инструмент за експроприация на лица, неудобни на системата. 

"Предложенията са срам за всяка правна професионална общност, отказ от правова държава", подкрепи го колегата му Валери Жаблянов. Според него поправката означава човек, който е обявен за невинен от съда, да продължава да търпи санкции, да продължи производство, което да му налага санкции.

ГЕРБ се отказа от законодателната инициатива за „вечната гражданска конфискация”. С окончателно гласуваните промени в Антикорупционния закон управляващите оттеглиха предложението си исковете за конфискация да могат да се внасят и след като е изтекъл срокът на проверката.
Със законодателство като от ранния комунизъм ли посреща 2019 г. България?

В окончателния вариант се оттегли и предложението на ГЕРБ промените в антикорупционния закон да влязат в сила със задна дата, с което няма да има обратно действие на закона.