Глобалният закон "Магнитски" е една от блестящите светлини на американската правна система. Законът, който наскоро беше актуализиран, позволява на правителството на САЩ да наложи ограничения върху лоши играчи в потиснически режими, включително Русия, да накаже лица, които нарушават човешките права и се възползват от корупцията. Това пише в статия, посветена на банкера беглец Цветан Василев, сп. „Ню Ийстърн Юръп“ - авторитетно полско списание на английски език за Централна и Източна Европа.

За съжаление един обвиняем нарушител на закона в България се опитва да изкриви Глобалния Закон Магнитски и да го преобърне с главата надолу, пише журналистът Юджен Елади, който работи по теми, свързани с политиката, бизнеса, конфликт на интереси и корупция, с акцент върху развиващите се пазари. Цветан Василев – български бизнесмен, който е обвинен в превратното управление на действаща банка, превръщайки я в схема-пирамида – се опитва да се защити от наказателно преследване, като се позовава на закона. Дори по-лошо, той се сравнява с героичния съименник на закона, Сергей Магнитски, пише "24 часа".

Магнитски е бил адвокат и одитор, който е разкрил измама за милиони долари сред руските данъчни служители. Той бил арестуван и държан без съдебен процес. През 2009 г. седем дни, преди руското законодателство да изисква той да бъде освободен, той бил пребит до смърт и така става световен символ на репресията под ръководството на Владимир Путин. Конгресът на САЩ почита Магнитски през 2012 г., като одобрява Закона Магнитски, който е предназначен да накаже лицата, отговорни за смъртта на Магнитски, като им забрани да влизат в САЩ, а също и да използват американската банкова система. Други, които нарушават човешките правата, също могат да бъдат наказани. Миналата година законът беше актуализиран, с цел да разшири правомощията на президента да санкционира физическите лица и бе преименуван в Закон Магнитски за глобалната отговорност за човешките права. Към днешна дата 44 нарушители на човешките права са в списъка по Магнитски и същите са възпрепятствани да влизат в САЩ и да използват американската банкова система. Сега, Василев се опитва да обърне закона в своя полза.

Той заявява, че е първият случай, който трябва да бъде разгледан съгласно Глобалния Закон Магнитски. Неговият представител иска от правителството на САЩ да наложи икономически санкции на двама българи, за които той твърди, че неправилно го обвиняват в престъпления. И двамата българи заявяват, че Василев ги опетнява и имат силна позиция. Единият – Сотир Цацаров, е Главният прокурор на страна – с други думи главният обвинител на Василев. Вторият, Делян Пеевски, е член на българския Парламент и собственик на медии, които са публикували остри въпроси за Василев и за управляваната от него банка. На практика Василев разпространява фалшиви новини като се опитва да ги пробута на американски държавни служители.

На Василев два пъти през тази година са му повдигнати обвинения за множество престъпления за изпиране на пари и присвояване на средства свързани с пропадането на четвъртата по големина банка в България, Корпоративна търговска банка. Българските разследващи твърдят, че Василев е използвал мажоритарния си дял, за да получи лидерска позиция в банката, а след това е довел банката до неуспех, като е предоставил милиони долари в необезпечени кредити. Съгласно обвиненията, той е отклонявал заеми за себе си чрез кухи компании и е използвал парите за закупуване на активи, включително телекомуникационни, енергийни и хотелиерски компании. Това не са празни обвинения. Българските служби са наели уважавани одитори, включително Делойт, Ърнст и Янг, които да прегледат книжата на банката. Те са установили, че 87 % от банковите заеми са дадени на заявители с недостатъчни или въобще без обезпечения.

Василев е използвал банката, за да движи самоиздържаща се пирамидална схема, казват прокурорите, за да открадне над 1.5 милиарда долара. В резултат хиляди обикновени български депозанти са пострадали. За да избегне отговорността, Василев е предпочел да се обяви за жертва. Той твърди, че е цел на инженерния план на Пеевски, български медиен собственик, и на главния прокурор Цацаров. Василев твърди, че Пеевски и Цацаров трябва да бъдат обект на санкции по Глобалния Закон Магнитски.

Ако това се случи, това ще подкопае идеята на закона и ще оскверни паметта на Магнитски, който е загубил живота си, борейки се срещу корупцията. Ако Василев беше невинен, както твърди той, защо е избягал в Сърбия, която няма договор за екстрадиция с България. Изявленията на Василев щяха да бъдат смешни, ако нямаха потенциала да нанесат сериозни последици за държавните служители като Цацаров и Пеевски. След като прегледат фактите по заявлението на Василев, служителите от Щатския Държавен Департамент и Министерството на финансите трябва да стигнат до същото заключение както официалните лица в България: обвиненията на Василев са неоснователни и трябва да бъдат отхвърлени. Паметта на Сергей Магнитски не заслужава нищо по-малко.
 



"Ню Истърн Юръп" е авторитетно полско списание на английски език за Централна и Източна Европа, издавано от Европейски център за солидарност и съфинансирано от полското Министерство на културата. В редакционния му съвет влизат изтъкнати експерти и лидери по въпросите  на Централна и Източна Европа.