Ново звено в Агенция "Пътна инфраструктрура" ще отговаря за приходите, събирани от предстоящото въвеждане на тол системата. Това предвиждат промени в Правилника за структурата, дейността и организацията на работа на пътна агенция. 
Промените предвиждат звеното да поддържа и национален електронен регистър на доставчиците на услуги за електронно събиране на такси.  С проекта се предвижда създаването на две нови дирекции - дирекция „Информационни технологии и системи“ и дирекция „Пътна безопасност и планиране на дейностите по републиканската пътна мрежа“, пише "Монитор". 

Реформата в пътната агенция ще доведе и до "промяна в числеността на определени дирекции от централната администрация и специализираните звена с оглед разширяване на функциите им и изпълнение на вменените им нови задължения", пише в доклада на регионалният министър до Министерски съвет.

В него Нанков нарочно посочва, че вътрешно-структурни реформи ще са в рамките на съществуващата численост на АПИ. Промените в увеличение на числеността на централната администрация за сметка на намаление на числеността на специализираните звена – областни пътни управления.

Администрацията ще се ръководи от нова длъжност в агенцията - главен секретар. Новата дирекция  „Информационни технологии и системи“ ще се занимава с мониторинг и поддръжка на интелигентните транспортни системи в структурата на АПИ, както и осъществяване на дейности с Географската информационна система (ГИС) и Уеб системата за информираност (LIMA), пише още Нанков в доклада.

Дирекция „Пътна безопасност и планиране на дейностите по републиканската пътна мрежа“ ще се бори с пътнотранспортните произшествия в страната. За целта ще планира мерките за  за подобряване на състоянието на съществуващата и изграждането на нова пътна инфраструктура.

В агенцията е предвидено от 2018 г. да се увеличат разходите за персонал по бюджета на МРРБ, респективно на АПИ, в размер на 2.5 млн. лв. за сметка на намаление на разходите за издръжка.