През 2018 г. ГЕРБ изпълниха алтернативния бюджет на БСП за 2017 г., който преди това отхвърлиха. Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти преди представянето на алтернативния бюджет за 2019 г. на партията, съобщава „Фокус“.

Нинова посочи, че единственото положително в предложения от правителството бюджет е увеличаването на заплатите. „Но прави впечатление, че не се повишават на най-слабите и уязвимите, които имат нужда. Ние например предлагаме преизчисляване на всички пенсии и мерки по отношение на младите семейства – държим на семейното подоходно облагане, на данъчни облекчения за младите семейства. И за първи път сега предлагаме една мярка, която когато управляваме, задължително ще въведем – помощ на работещи млади семейства и които се осигуряват – при раждане на второ дете да получат еднократна помощ в размер на 6400 лв. Има такива практики по света като Унгария“, каза още тя и посочи, че в тази демографска катастрофа е изключително нужно да се вземат мерки по отношение на раждаемостта.

„Бъдещето на нашия бюджет е, когато БСП управлява да го реализираме такъв, какъвто го предлагаме сега. Искам да обърна внимание на нещо – много често, когато предлагаме алтернативен бюджет, управляващите много агресивно го отхвърлят, но какво стана през 2018 г. – приехме бюджета на ГЕРБ за 2017 г., но тогава предложихме алтернативен, който беше отхвърлен. Обърнете внимание, че ако проследим каква политика изпълняваше правителството през 2018 г., ще се види, че то изпълняваше алтернативния бюджет на БСП. Разликата между нашия бюджет и това, което те свършиха, е около 50 млн. лв. Тоест, те не си изпълниха техния, а изпълниха алтернативния. Следователно такава политика има бъдеще“, каза още Нинова.

По думите й бюджетът на правителството е предизборен с цел оцеляването му догодина и няма да се регистрираме при гласуването в парламента.

„Поканили сме представители на хора с увреждания, синдикати, учени, лекари, учители, земеделски производители, пенсионерски организации, организации на млади хора – т.е. представители на онези организации, на които ние предлагаме политики в бюджета си, за да ги обсъдим. Предложеният бюджет от правителството има алтернатива – той представлява лош начин за оцеляване на правителството. Защото се увеличават данъците на най-уязвимите и най-бедните хора – онези, които поради това, че са бедни, карат стари коли, носят дрехи втора употреба. И вдигайки данъците на най-бедните, пари се дават на администрацията, за да се гарантират гласове за изборите“, каза още Нинова и посочи, че това е предизборен бюджет с цел оцеляване на правителството догодина.

„В нашия предлагаме дългосрочни политики, които представляват гарантиран икономически растеж с акцент през регионите и общините и българска икономика и българско производство. На второ място – мерки за преодоляване на бедността, на неравенствата. Ако трябва да обобщя с една дума, бих го нарекла демографски бюджет. Защото чрез това, което предлагаме, се гарантира подобряване на здравния статус, на образованието, на икономиката, на доходите и най-вече грижата за младите хора и за децата. Тоест, чрез един бюджет, в който има много конкретни и секторни политики, си поставяме голямата цел – демографската катастрофа, която може да се преодолее чрез множество мерки“, коментира лидерът на БСП.

Попитана дали парламентарната група на „БСП за България“ ще се регистрира в парламента при гласуването на бюджета на първо четене, Нинова отговори: „Не, няма да се регистрираме. Кворумът е задължение на мнозинството по думите на премира Борисов. Ако те си го осигурят, ще участваме в дебатите с нашия алтернативен бюджет. Но няма нашите гласове да гарантират политика, която ние отричаме – политика, насочена към най-слабите и уязвими групи в полза на малко множество, струпано около управлението, за да си даде то спокойствие през следващата година“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ