БСП поиска референдум за ратификацията на Истанбулската конвенция. Това обяви соцлидерът Корнелия Нинова.

"За" или "против" сте ратификацията на Истанбулската конвенция?", е въпросът за допитването, който формулират от левицата.

Само народът е суверенът, който трябва да се произнесе по темата, смятат социалистите, визирайки острия спор в обществото.

Нинова поиска още да бъдат незабавно спрени всички процедури по ратифицирането на документа и гледането му в парламентарните комисии.

Днес предстои обсъждането и гласуването на документа в правната и във външната комисии, за да може конвенцията още другата седмица да влезе в дневния ред на пленарната зала, напомни тя, предава Канал 3.

"Искаме да бъде спряна. Към конвенцията не е приложен обяснителният доклад, както и доклад на МС, който да указва какви закони трябва да приемем. Искаме да се спрат всички процедури по гледането й в парламента. Да се направи истинска дискусия. Българският народ трябва да се произнесе", заяви лидерът на БСП.

Нинова обясни, че ако се ратифицира конвенцията, вече няма да може да се произнесе народът през референдум.

Социалистите имат необходимите подписи и смятат да ги внесат още утре в деловодството на Народното събрание. С други парламентарни групи не е разговаряно за подкрепа, уточни Корнелия Нинова.

Тя обясни още, че тълкувателна декларация към конвенцията, която да изразява нашите резерви, не решава проблема, защото няма да има никаква юридическа стойност.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!