Лидерът на БПС изпълни заканата си и изпрати официално писмо до австрийския посланик Роланд ХАУЗЕР. Вижте текста без редакторска намеса:
Писмо на лидера на БСП Корнелия Нинова до Н. Пр. г-н Роланд ХАУЗЕР извънреден и пълномощен посланик на Република Австрия
 
Ваше превъзходителство,
Във връзка с разразилия се в България в последните дни скандал относно проекта „Цанков камък”, Ви моля да информирате австрийското правителство и австрийската прокуратура за това, че българският премиер Борисов определя този проект  като корупционен. По този начин той въвлича държавата Австрия в корупционен скандал.
Както е известно, този проект е в изпълнение на Меморандум за разбирателство относно двустранно сътрудничество между Република България и Република Австрия за изпълнение на съвместни проекти във връзка с изпълнение на решенията на Протокола от Киото,  подписан на 2.09.2002.
На 14 ноември 2003 г.,  във Виена са подписани договорите за финансиране.  100  млн.   Евро са осигурени с  експортен  кредит, гарантиран от австрийската банка Oesterreichische Kontrolbank Aktiengellschaft   (OeKB). Останалите 120   млн. Евро се осигуряват чрез търговски кредит. Схемата на цялостното финансиране включва следните основни участници:
VA TECH Finance - Водеща банка-организатор;
Bank Austria   Creditanstalt - Банка-организатор   на  експортния кредит в размер на 100 милиона евро с участници Fortis Bank, Raiffeisen Zentralbank, Societe Generale;
Credit Suisse  First  Boston - Банка-организатор  на търговските кредити;
През 2004 г. е сключено споразумение с "Verbundplan" GmbH за изготвяне на работен проект и упражняване на авторски надзор по време на строителството. Самото строителство е изпълнено от консорциум от 3 австрийски фирми: " Аlpine", "Vatech hydro" и "Verbundplan".
Уважаеми г-н Посланик,
Моля за Вашето съдействие австрийската страна да се произнесе по твърдението на българския министър-председател участвали ли са австрийски фирми в корупционни сделки в България и с кои български политици.
Ние от БСП се обявихме за борба с паралелната държава и настояваме за пълната истина по този проект.
 
15.08.2017 г.
гр. София