Думите за днес са справедливост, ред и урок, но ГЕРБ подхожда към промяната на бюджета на НЗОК не като осъзнаване на грешка. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по актуализацията на бюджета на НЗОК за 2018 г., свързана с отмяната на мораториума върху лекарствата за онкоболните, предаде „Фокус“.

„Благодаря на всички, които подписахме предложението да бъде променено решението на Народното събрание по отношение на бюджета на НЗОК. Има нещо, което ме безпокои. Подхождате към тази промяна не като осъзнаване на направена грешка, а като промяна, наложена под натиск. Мисля, че правилното отношение би било и няма страшно от това да се каже: „Да, направихме грешка. Ще я коригираме“. Според Нинова днес е хубав ден, защото се възстановява една справедливост – всеки български гражданин да има достъп до здравеопазване.

„Освен думата справедливост, която днес възстановяваме в парламента, мисля, че има още една важна – тя е ред и правова държава. Отвън изглежда, че и този път премиерът еднолично е решил въпроса. Много пъти от тази трибуна сме критикували премиера за това че подценява парламента, че го обижда и нарушава принципите на парламентаризма и парламентарната република. Дори аз за това съм била гонена от залата, за такова изказване. Но искам да ви уверя, че в случая днес правим една положителна стъпка за възстановяване на парламентаризма в България.

Защото, когато разговаряхме с премиера, той имаше намерение да заобиколи решението на парламента и да го реши еднолично - с комисии, с допълнително финансиране от МС, в противоречие на Закона за Бюджета на НЗОК. Хубаво е, че в крайна сметка се стигна до решението въпросът да се върне там, където трябва да се реши - в българския парламент, а не от изпълнителната власт, еднолично. Затова смятам, че днес правим добра стъпка и за възстановяване на парламентаризма и правовата държава", каза още Нинова. Според нея има още една дума, която описва днешния ден и тя е урок.

„Урок за всички ни и най-вече за 126 души в тази зала – не бива да се гласува механично нещо, което е спуснато от някъде. Трябва да се работи с аргументи и трябва да чуваме тези групи хора, за които решаваме проблеми и сме тук“, посочи Нинова.