Научих се да нося повече отговорност. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на БНР, коментирайки какво е научила от избирането си на важния пост. По думите ѝ, всичките атаки срещу нея не успяват да я изненадат.
„Информирах министъра на вътрешните работи, че срещу мен има заплахи. Не ходя с охрана, защото данъците на хората не трябва да се харчат за това. Дано да не се налага, но ако се наложи, ще използвам услугите на частна фирма. Няма да харча държавни пари за това”, каза още Нинова.
 
Може да имаме национално съгласие по важните теми – една от тях е бъдещото председателство на България на ЕС. Тази идея обаче може а се разклати по пътя на нейната реализация. Имаме пет възможности да развитие на ЕС. В България няма анализ каква позиция ще има България. А ние ще бъдем председател. Настояваме такива анализи да имаме. Да не се допусне разделянето на Европа на група държави – развиващи се бързо и изоставащи.
 
Тази тема трябва да бъде обширно обсъдена в парламента и да се вземе национално решение.
 
В хода на председателството трябва да поставим и две – три наши теми. До този момент правителството няма мнение кои са тези важни теми. Те са: икономика, производство – малък среден бизнес с данъчни облекчения, социалната тема – бедност, доходи неравенства, третата е сигурност.
 
По думите на Нинова, въпросните предложения ГЕРБ ще представи чак през октомври, а тогава, според нея, ще е късно. „Те правят министерство на председателството, не предлагат политики, а обсъждат плочките в НДК”, каза още лидерът на БСП.
 
Нинова също призова ГЕРБ да каже позицията си относно квотите на ЕС за мигрантите. „Нямаме никаква яснота какво прави правителството. Каква позиция има”, добави тя.
 
Лидерът на БСП също заяви, че 160-те милиона, дадени ни от Брюксел, за охрана на границата не е използван нито лев заради административни обструкции. 21 километра от оградата по границата все още не са изградени четири години по-късно, каза още тя.