Премиерът Борисов да заяви позиция в защита на суверенитета и териториалната ни цялост на срещата си с Ердоган –Кърждали е България и духовната столица на Източните Родопи. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след изнесеното заседание на Изпълнителното бюро на партията в Кърджали, предаде „Фокус“.

Нинова уточни, че БСП прави изнесени заседания на ръководството на Изпълнителното бюро на БСП в страната и обърна внимание, че това в Кърджали не е първото.

„Днес сме в Кърджали заедно с областните, общинските председатели, женското ни сдружение, младежите и всички структури. Започнахме обсъждане както на някои национални теми, така и на местни проблеми и намиране на решение на тези проблеми“, каза лидерът на БСП. Във връзка с изказването на президента на Турция Реджеп Тайп Ердоган за духовните граници на Турция, Нинова каза: „Първо, да заявим категорично, че Кърджали е България, Кърджали е духовната столица на Източните Родопи.

Изказването на президента Ердоган за душевните граници на Труция, които се простират до Кърджали, е поредната провокация към суверенитета и националната цялост на България. Това е абсолютно неприемливо за нас. Обявяваме се против намесата на чужди държави във вътрешните дела на България“, каза Нинова и подчерта, че позицията на президента Ердоган е в разрез с международното право, международните норми и принципите на добросъседство.

„Настояваме на срещата, която се очаква на 26 март да бъде заявена категорично от министър-председателя на България позиция за защита на националния суверенитет и териториалната цялост на страната. Призоваваме го в ролята на посредник между ЕС и Турция да мисли на първо място за народа си и за националния суверенитет на България“, посочи лидерът на БСП.

Корнелия Нинова заяви, че на тази среща настоява, именно служейки на народа, премиерът да постави въпроса за обезщетението на тракийските бежанци. Нинова отчете, че през 2008 г. по искане на български евродепутати, е приета резолюция на Европейския парламент, в която се обвързват разговорите с Турция и бъдещето й членство в ЕС с уреждане на двустранните отношения и в това число уреждане на тракийския въпрос.